Örebro Län öppnar upp för drop in-vaccinering

Region Örebro Län öppnar upp sin vaccinationsmottagningarna för drop in, detta skriver man om på sin hemsida under tisdagen.

· Publicerad: 13 juli 2021 · 15.29.

Smittspridningen minskar i länet och samtidigt meddelar Region Örebro Län att man öppnar upp vaccinationsmottagningarna för drop in. Detta skriver man om på sin hemsida under tisdagen.

— Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

Annons ▾

Så ser det ut med covid-19 i länet

Antalet personer i Örebro län som var smittade med covid-19 minskade något förra veckan. Från 60 fall vecka 26 till knappt 40 fall vecka 27. Sammanlagt testades knappt 2 500 personer för covid-19 under vecka 27.

Region Örebro län hade under tisdagen totalt två inneliggande covidpatienter på vårdavdelning och ingen covidpatient inom intensivvården.

— Då det gäller smittspridningen har den minskat något jämfört med förra veckan. Men det är fortsatt viktigt att följa de rekommendationer som finns. Det handlar framförallt om att undvika trängsel, att stanna hemma vid symtom och att testa sig vid symtom, säger Johanna Furberg, bitr smittskyddsläkare.

FoHM anpassar rekommendationerna

Folkhälsomyndigheten kommer att göra ytterligare anpassningar av rekommendationerna från och med på torsdag den 15 juli. Då försvinner bland annat reglerna för begränsat antal passagerare i långväga kollektivtrafik med tåg och buss.

Från och med i måndags, den 12 juli, skärpte Folkhälsomyndigheten rekommendationen om testning för covid-19 efter utlandsvistelse. Det betyder att alla resenärer, även svenska medborgare, rekommenderas att ta ett PCR-test vid inresa till Sverige från länder utanför Norden.

Personer som har rest i EU-länder och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige, eller de som har haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationerna, de testas som övriga i samhället vid symtom. Rekommendationen gäller till och med den 31 augusti.

Vaccinationsmottagnigarna öppnar drop in

Region Örebro län fortsätter att vaccinera alla som är födda 2003 eller tidigare.

–Vi ser dock att bokningstrycket är lite lågt. Denna vecka finns det gott om vaccindoser, ta vara på tiderna för vaccination med dos 1 nu mitt i sommaren. Passa på att vaccinera dig så får du din andra dos inför att höstens aktiviteter drar igång. Även om man haft covid så behöver man vaccinera sig. Delta-varianten ökar och för att få fullgott skydd mot covid-19 behövs två doser vaccin. Detta är så viktigt för dig och alla, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

Regionen utökar aktiviteterna med utåtriktat arbete från varje vaccinationsnod för att främja vaccinationerna. Dessutom öppnar samtliga vaccinationsmottagningar möjligheten till drop in-vaccination för dos 1. Drop in-tiderna är de samma som öppettiderna på mottagningarna och mer information om drop in finns på plats på mottagningarna och på 1177.se.

FIKK - För att alla behövs