Örebrofotograf släppte bok om ÖHK:s historiska säsong

· Publicerad: 30 augusti 2021 · 15.11.
Målvakten Jhonas Enroth med Johan Bernströms bok ”Örebro Hockey skrev historia – inför tomma läktare”. Foto: Johan Bernström/ fotoinfällning: Martin Avedal

Säsongen 2020/21 blev en av de främsta i Örebro Hockeys historia. Man tog sig till semifinal där de kommande svenska mästarna Växjö tillslut vann. Men prestationen sände signaler till hockeysverige, att Örebro är en klubb att räkna med. Ambitionerna är att vinna SM-guld och Örebro kan utmana de största i SHL.

Men trots denna historiska säsong var det inte många av hockeysupportrarna som var på plats i Behrn Arena. Coronapandemi påverkar alla och framför allt idrottsrörelserna, den hockeyfest som kunde ägt rum uteblev trots att Örebro var en match från SM-final.

Annons ▾

Nu har en av Örebros främsta fotografer valt att släppa en bok om den historiska säsongen. I form av bilder och intervjuer vill fotografen Johan Bernström dela med sig av den historiska säsongen som fansen aldrig fick uppleva på plats.

Detta är Johan Bernström

Johan Bernström är en örebrobaserad fotograf som i över 10 år ha bevakat stadens elitlag. Han syns både på ÖSK Fotboll -och Örebro Hockeys hemmamatcher och levererar bilder till några av Sveriges största nyhetstidningar. Han har nyligen släppt fotoboken ”Örebro Hockey skrev historia – inför tomma läktare”.

Det är inte första gången Johan delar med sig av sina bilder i bokform. 2013 kom boken om Örebros väg till Elitserien där man i bilder fick en återblick i kanske en av de största händelserna i klubbens historia. Johan har även släppt en bok om klubbens avancemang till Hockeyallsvenskan 2009.

Örebro Tribune har fått ta del av boken och precis som Johan var vi på plats i Behrn Arena under säsongen. Vi har upplevt samma situationer och känt av skillnaden på denna säsong och en ”vanlig” säsong med ett underbart publiktryck på läktaren.

Johan Bernström släppte även en bok om Örebros avancemang till Elitserien. Foto: Martin Avedal

Örebro Hockey skrev historia – inför tomma läktare

Boken har en enkel dramaturgi, det börjar med Coronarestriktioner och träningsmatcher, det avslutas med Örebros uttåg ur slutspelet. Där i mellan återfinns intervjuer med klubbens profiler och många snygga och coola matchbilder, alla mer unik än den andra.

Fokuset är dock väldigt stort runt Coronapandemin, i många av de intervjuer som återfinns i boken påpekar spelarna hur mycket man saknar publiken. Bland annat berättar Mathias Bromé hur han laddade upp inför en match med tomma läktare.

Foto och Text: Johan Bernström

Vi fastnade för bilderna bortom segerjublet, bilderna på tomma läktare, pyroteknikern med munskydd, och framför allt Robin Kovacs som blickar ut över isen i ett tomt Behrn Arena. Detta var inför tredje kvartsfinalen mot Leksand, en match där arenan skulle koka och hemma – samt bortasupportrar skulle sjunga sina hyllningssånger.

Men samtidigt finns här glädje, genom bilder och text lyfter Johan fram många av de ljuspunkter som inträffade under säsongen. Kristian Näkyväs efterlängtade återkomst, Robin Salos NHL-kontrakt och Jhonas Enroths fantastiska slutspelsform. Men framför allt att Örebro lyckades pressa storlaget Växjö till en avgörande match i semifinalen.

Det här är inte bara en bok om Örebro Hockeys historiska säsong, det är en dokumentation över hur Coronapandemin påverkade hela idrottssverige inifrån. Om det ens går att stanna där, för det är en global pandemi som påverkar alla, från de nordamerikanska hockeyligorna till de olympiska spelen i Japan.

Köp boken idag

Johan Bernströms bok ”Örebro Hockey skrev historia – inför tomma läktare” finns att köpa på hans hemsida Pennybridgemedia. För endast 249 kr kan även du uppleva när Örebro Hockey skrev historia. För att komma direkt till beställningsformuläret kan du trycka här.

FIKK - För att alla behövs