Mer än hälften alkoholpåverkade vid elsparkcykelolyckor

MHF kunde under fredagen släppa ett pressmeddelande där de vill informera om att mer än hälften av elsparkcykelolyckorna är alkoholrelaterade.

· Publicerad: 10 september 2021 · 22.31.
Arkivbild

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund kunde under fredagen släppa ett pressmeddelande om alkolens koppling till elsparkcykelolyckor. Uppgifterna kommer från en ny undersökning från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

— Majoriteten av elsparkcykelolyckorna sker nattetid, oftast på helger och att 54,4 procent av de som var inblandade i olyckor hade druckit alkohol innan. Enbart 9,9 procent använde hjälm vid olyckstillfället. MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, anser att samma regler bör gälla alla typer av fordon, skriver man i pressmeddelandet.

Annons ▾

Mer än hälften av elsparkcykelolyckorna är alkoholrelaterade

Studien är genomförd som ett examensarbete på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Undersökningen visar att majoriteten av elsparkcykelolyckorna sker nattetid, oftast på helger och att 54,4 procent av de som var inblandade i olyckor hade druckit alkohol innan. Enbart 9,9 procent använde hjälm vid olyckstillfället.

127 patienter sökte vård vid akutmottagningarna på Sahlgrenska sjukhuset och Mölndals sjukhus för skador relaterade till elsparkcykelolyckor maj-oktober 2020.

— Det tragiska är att det undantagslöst rör sig om personer som är unga, med livet framför sig, och som arbetar eller studerar. För de elsparkcykelskadade patienterna innebär skadorna ett svårt lidande. Kanske livslångt, med långa sjukskrivningstider och lång rehabilitering. Detta innebär stora kostnader för samhället, säger Ragnar Ang, överläkare på Traumavårdsenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Alkohol och andra droger har inget i trafiken

— Att ta sig fram i trafiken påverkad är farligt och i allra högsta grad egoistiskt. Det handlar om någon slags uppfattning om att andra ska sopa upp efter mig bara för att jag tar mig rätten att vistas i trafiken påverkad. Alkohol och andra droger har inget i trafiken att göra, säger Göran Sydhage, VD på MHF.

Totalt inrapporterade 693 olyckor med elsparkcyklar 2019 och 727 stycken 2020, uppger Transportstyrelsen.

 

FIKK - För att alla behövs