Tydliga dekaler ska minska fimpar på marken

Örebro Kommun kommer under september testa en ny idé för att minska nerskräpningen av fimpar. Dekaler i marken ska visa vart de ska slängas.

· Publicerad: 10 september 2021 · 14.11.
Foto: Örebro Kommun

Dekaler på marken som visar vart du ska fimpa, kan det fungera? Det är en ny idé som Örebro Kommun nu kommer att testa. Detta gick man ut med under onsdagen.

— Under september blir det lättare för rökare att hitta var man fimpar sin cigarett i Örebro city. Stora dekaler på marken och på skräpkorgarna visar vägen. Örebro kommun testar detta för att minska fimpnedskräpningen, skriver man på sin hemsida.

Annons ▾

Konceptet fungerade på Skärholmen i Stockholm

Erfarenheter från Skärholmen i Stockholm visar att antalet fimpar på marken halverades med hjälp av dekalerna på marken och på skräpkorgarna. I Örebro finns dekalerna utanför Krämaren och kan dyka upp på fler platser i centrum. Dekalerna kommer sitta på plats under hösten och tas sedan bort.

— Platserna är valda utifrån var det rör sig mycket människor och där vi vet att det kan bli mycket fimpar. Vi tror att fler kan upptäcka att man kan fimpa i de gula skräpkorgarna som finns i city, säger Jonas Harrysson på Tekniska förvaltningen.

Dekalerna är framtagna av Håll Sverige rent och finansieras av Japan Tobacco International.

FIKK - För att alla behövs