FHM vill införa Covidbevis från 1 december

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen ska införa Covidbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare.

· Publicerad: 17 november 2021 · 23.09.
Foto: E-hälsomyndigheten

Under onsdagen kom beskedet att Folkhälsomyndigheten vill att regeringen ska införa Covidbevis. Detta för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, skriver man på sin hemsida.

— Folkhälsomyndigheten har bett regeringen att besluta om vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare från den 1 december.

Annons ▾

Covidpass från den 1 december

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter, samlas ofta många människor. Här kommer åtgärder mot smittspridning att vara nödvändiga.

— Genom en reglering av sammankomster med vaccinationsbevis eller deltagarbegränsningar minskar risken för en ökad smittspridning och därmed risken för en ökad belastning på en redan ansträngd hälso- och sjukvård, säger Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten har därför i en så kallad hemställan bett regeringen att införa vaccinationsbevis för personer som är 18 år och äldre från den 1 december. Myndigheten ser behovet vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare.

Nya begränsningar kan tillsättas

Samtidigt tar Folkhälsomyndigheten fram föreskrifter för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer där vaccinationsbevis inte används. Exempel på begränsningar som kan komma att införas är regler om max antal personer per kvadratmeter tillgänglig yta och krav på avstånd mellan sällskap.

Genom att kräva vaccinationsbevis av deltagare kan en arrangör av en allmän sammankomst eller offentlig tillställning fortsätta att bedriva sin verksamhet utan att behöva följa begränsningar av till exempel max antal personer per kvadratmeter som gäller då vaccinationsbevis inte används.

Som vaccinationsbevis används de Covidbevis som visar att man är vaccinerad och som utfärdas av E-hälsomyndigheten.

FIKK - För att alla behövs