Bris stödlinje öppet hela dygnet under jul

Bris, Barnens rätt i samhället kommer under julen ha sina stödlinjer öppna dygnet runt. Detta då många barn hör av sig och behöver stöd.

· Publicerad: 16 december 2021 · 20.31.
Arkivbild

Bris, Barnens rätt i samhället kunde under torsdagen meddela att deras stödlinjer kommer ha öppet dygnet runt under julen. Detta då många barn hör av sig till organisationen under jullovet och söker stöd.

— För alla barn som befinner sig i utsatta situationer och som behöver någon att anonymt prata med finns Bris kuratorer tillgängliga varje dag, dygnet runt, via telefon och chatt, skriver Bris i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Många hör av sig till Bris under julen

Under jullovet är det vanligt att barn hör av sig till Bris och berättar om känslor av ensamhet och om konflikter och utsatthet i hemmet. Om besvikelse över att julen inte blev den mysiga perioden som barnet hoppats på, utan i stället handlat om föräldrar som bråkar eller vuxna som trots löften om att inte dricka ändå blivit fulla och betett sig pinsamt och jobbigt.

För barn som lever med utsatthet i hemmet, som upplever våld från och mellan vuxna eller vars föräldrar har psykisk ohälsa kan lovet bli särskilt påfrestande eftersom barns andra vardagsarenor med kompisar och andra viktiga vuxna ofta har stängt under ledigheterna.

— Vi vet att högtider och ledigheter kan vara en svår period för en del barn och att det som redan är jobbigt på dagen kan bli ännu svårare att hantera själv på natten. Därför känns det så viktigt att Bris i år för första gången kommer att kunna finnas där för att ge stöd, råd och hjälp till barn under dygnets alla timmar och just när barn behöver det som mest, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Vad kan vuxna göra för barn som far illa?

Barn i utsatta situationer finns överallt i samhället. Men utsattheten upptäcks sällan. För barn som lever med olika typer av utsatthet i hemmet är uppmärksamma vuxna utanför familjen en av de allra viktigaste skyddsfaktorerna. Här kan alla vuxna spela en viktig roll för barn.

— Många vuxna vill vara helt säkra på situationen innan de gör något, och kanske drar sig för att lägga sig i andras privatliv. Det kan kännas enklare att utgå från att man har misstagit sig. Men genom att agera vid oro för ett barn i sin närhet kan du göra en livsavgörande skillnad i det barnets liv. Våga vara den där viktiga vuxna, säger Marie Angsell, socionom på Bris.

Det du som vuxen bör göra vid misstanke om att ett barn far illa är att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Det kan du göra anonymt och de har i uppdrag att utreda situationen. Om du känner barnet, prata gärna med barnet om vad som oroar dig och erbjud dig att lyssna om barnet vill prata om sin situation.

FIKK - För att alla behövs