Testar nya sopkärl för att minska antalet råttor

Örebro Kommun kommer under ett års tid testa nya sopkärl på Våhgustorget i Örebro, detta för att minska antal råttor på platsen.

· Publicerad: 17 januari 2022 · 10.42.
Arkivbild

Örebro Kommun kunde under måndagen meddela att de ska placera ut nya sopkärl på Våghustorget i Örebro. Detta för att få bukt med råttproblemet som finns på platsen.

— På grund av en ökning av råttor på Våghustorget kommer sopkärlen bytas ut på prov under ett år, skriver Örebro Kommun på sin hemsida.

Annons ▾

Råttorna blir fler i städerna

Förekomsten av råttor i stadsmiljö har blivit en vanligare syn i hela Sverige de senaste åren. Samtidigt är trenden att ta med sig matförpackningar och dryck ut från serveringsstället för att äta utomhus en bidragande orsak till ökningen av råttor. Detta då maten hamnar på marken eller i sopkärl ute på stan.

— Att minska mängden råttor är ett långsiktigt arbete som innebär att vi måste göra det mindre bekvämt för dem genom att minska tillgången på föda och göra det svårare att bygga boplatser och hitta gömställen. Sedan flera år har vi vidtagit åtgärder runt om i city, skriver Örebro Kommun.

Kommunen kommer testa nya sopkärl i ett år

Under 2020 och 2021 har antalet råttor på Våghustorget ökat, därför har kommunen gjort olika insatser för att bromsa utvecklingen. Under januari kommer man att vidta ytterligare åtgärder vid populära gömställen och boplatser, samt testa att byta till täta sopkärl på Våghustorget under ett år. Dessa kärl försvårar för råttorna att komma åt föda.

Testet pågår från slutet av januari 2022 till januari 2023. Under perioden kommer det tyvärr inte finnas möjlighet till sortering av sitt avfall på Våghustorget, bortsett från att det kommer finnas plats i kärlen för att kasta cigarettfimpar.

Örebro Kommun uppmanar alla att hantera sitt avfall på ett smart och korrekt sätt för att bidra till en trevlig miljö i Örebro. Man ber också fastighetsägare, restauranger och andra aktörer att kontrollera sina soprum, källare och buskage och

FIKK - För att alla behövs