Polisen nya polisbilar rullar ut i tjänst

Polismyndigheten kunde under tisdagen meddela att den första leveransen av nya polisbilar har kommit, totalt levereras 196 st till polisstationer i Sverige.

· Publicerad: 8 februari 2022 · 22.47.
En av de nya modellerna polisen kommer att använda. Foto: Polisen

Polismyndigheten kunde under tisdagen meddela att deras nya polisbilar har anlänt. Från och med idag och tre månader framåt rullar 196 fabriksnya polisbilar in på polisstationer runt om i Sverige.

Det är den första större leveransen av nya polisbilar och fler är på gång. Region Bergslagen där Örebro Län ingår kommer till att början med få 20 nya polisbilar levererade.

Annons ▾

— Efter tester och finjusteringar av ett fåtal bilar är vi glada över att alla Sveriges poliser nu får tillgång till dem, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

Bilarna har fem utåtriktade kameror

Modellerna är Volvo V90 respektive XC60 och varje bil har fem utåtriktade kameror som har 360 graders upptagningsområde. Kamerorna ska under 2022 successivt tas i drift. Det gäller även den kamera som har ljudupptagningsförmåga och som finns inne i bilen.

Därefter tas radarsensorer för hastighetsmätning i drift. Liksom vissa av de bilar som redan används, ska även de nya polisbilarna vara försedda med teknik som gör det möjligt att avläsa förbipasserande bilars registreringsnummer.

— Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott, säger Anders Hall.

De poliser som ska köra bilarna kommer att genomgå en utbildning där tema är kamerateknik och regelverket för kameraanvändning. Medan syns en tabell över hur många bilar polisregionerna kommer få de närmsta veckorna

PolisregionAntal bilar
Nord16
Bergslagen20
Mitt15
Stockholm54
Syd33
Väst32
Öst26

Om de nya polisbilarna

Runt 2 200 nya fordon levereras under åtta år, både målade och civila personbilar avsedda för ingripandetjänst. Kostnaden är ca 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal. 

Den totala kostnaden är runt 2 miljarder kronor fördelat på åtta år. Snittpriset för en bil är 750 000 kronor och i avtalen ingår service. Modellerna är Volvo V90 respektive XC60. Volkswagen Touareg samt Volkswagen Caravelle (bussar) tillkommer.

FIKK - För att alla behövs