Energiskt uppträdande av rapmetal-bandet Clawfinger

Rapmetal pionjärerna Clawfinger spelade under lördagen på Frimis Salonger i Örebro, här kommer ett par bilder och ord om deras konsert.

· Publicerad: 20 mars 2022 · 10.20.

Lördagen den 19 mars uppträdde rapmetal-bandet Clawfinger på Frimis Salonger i Örebro. Bandet slog igenom under 90-talet och var pionjärer på den svenska metalscenen då man blandade metal, funk och hiphop. Igår besökte de Örebro tillsammans med Scarlet.

Clawfinger bildades 1989 men slog igenom 1993 med anti-rasistiska låten Nigger från debutskivan Deaf Dumb Blind. Bandet var verksamma fram till 2013 innan de lade ner men redan 2017 var de tillbaka. En av deras största hits är Biggest & the Best.

Annons ▾

Clawfinger bjöd på ett energiskt uppträdande

För mig har bekantskapen med Clawfinger varit stor, jag lyssnade mycket på skivorna Deaf Dumb Blind och Clawfinger när jag var yngre. Dock har jag alltid upplevt att trots ett unikt sound med influenser av funk, samplingar och hiphop har bandet aldrig riktigt slagit igenom i Sverige.

Men trots det var det ändå intressant att nästan 30 år efter debuten äntligen få se bandet spela live. Först ut under kvällen var den nya spännande akten Scarlet som jag redan på Putte i Parken 2018 fick stifta bekantskap med. De spelar en kaxig, bitchig och självsäker metal, lika nyskapande som kvällens huvudakt. Här finns mycket med potential, men svenska metalscenen är dock svår.

Kvällens huvudakt klev upp på scenen vid klockan 21:00 och inledde konserten med låten World Domination. Clawfinger med sin långe frontman Zak Tell kändes trots många skämt om deras ålderdom väldigt pigga. De bjöd på ett energiskt uppträdande där basisten André Skaug vid flera tillfällen hoppade runt på scenen.

Låtvalen kändes också bra, även om det så här 30 år senare blir mer av en best of konsert. Något som man dock själva uppger när man skriver rapmetal since 1993. Men flera av låtarna från debuten lät väldigt bra igår, framför allt Catch Me och Warfair. Här kommer ett par bilder från konserterna med Scarlet och Clawfinger.

Foto: Martin Avedal – Örebro Tribune

FIKK - För att alla behövs