Miljonsatsning på gruvforskning vid Örebro Universitet

Det kommer satsas miljoner på gruvforskning vid Örebro Universitet, detta kunde Örebro Region Län informera om under måndagen.

· Publicerad: 21 mars 2022 · 12.55.
Arkivbild

På måndagen kunde Region Örebro Län genom ett pressmeddelande informera att Örebro Universitet kommer tilldelas en miljonsatsning. Det handlar om gruvforskning där AI och robotik står i centrum.

— Autonom gruvdrift, radar för självkörande fordon, digitala tvillingar och analyser av borrkärnor är några av idéerna som Örebro Universitet satsar på för gruvnäringen den kommande framtiden.

Annons ▾

Örebro Universitet är starka inom forskning på AI och robotik

Här finns också Region Örebro län med och stöttar. Som medlemmar i Swedish Mining Innovation (en av Sveriges strategiska innovationsprogram) kan Region Örebro län vara med och skapa förutsättningar för internationell konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar, exempelvis tillgång till råvaror och hållbar råvaruproduktion.

Örebro Universitet, med sin starka forskning inom AI och robotik, har de senaste åren etablerat sig som ett viktigt nav för gruvforskning. I dag har lärosätet nära samarbeten med flera gruvbolag, som Lovisagruvan, zinkgruvan och Boliden. Här finns även samarbeten med Epiroc och Volvo CE.

— Tillgång på råvaror och en hållbar råvaruproduktion är avgörande för den viktiga gröna omställning som vi står inför. Det är mycket positivt att universitetet fått forsknings- och innovationsprojekt som handlar om just ökad hållbarhet och konkurrenskraft i svensk gruv- och metallutvinnande industri, säger regionråd Irén Lejegren (S)

I Sverige finns 17 nationella strategiska innovationsprogram

Inom innovationsprogrammen samverkar företag, akademi och andra organisationer, och alla som vill bidra till nya innovationer inom området är välkomna att söka finansiering. I Sverige finns 17 nationella strategiska innovationsprogram.

— Örebro Universitet driver en långsiktig och strategisk satsning på gruvindustrin, som vi ser som ett växande område för många ämnen, inte minst inom AI- och robotteknik. Satsningen ger oss möjlighet att vidareutveckla vår forskning, samtidigt som det leder oss till fler samarbeten med branscher och akademiska partners. Genom de forskningsprojekt som nu har beviljats kan vi bidra till utvecklingen av en hållbar gruvindustri, vilket är viktigt för samhällets gröna omställning och vår försörjningsberedskap, säger Johan Schnürer, rektor för Örebro Universitet.

FIKK - För att alla behövs