Jakob Hellman uppträder på Örebro Slott i sommar

Kulturaktiebolaget kunde under tisdagen meddela att den svenske artisten Jakob Hellman kommer att uppträda på Örebros Slotts borggård i sommar.

· Publicerad: 5 april 2022 · 23.21.
Foto: Petter Löfstedt

Den svenske artisten Jakob Hellman kommer till Örebro i sommar. Den 30 juli kommer han uppträda på Örebro Slotts borggård, detta kunde Kulturaktiebolaget informera om under tisdagen.

— Vi fick mersmak efter förra årets succéarrangemang! Akustiken på borggården är helt underbar för intima avskalade konserter och jag tror verkligen att alla som var där fick en fantastisk upplevelse. Kul att vi har bidragit till att etablera Örebro Slott som en unik konsertscen, säger Ki Sandholm, från Kulturaktiebolaget.

Annons ▾

Detta är Jakob Hellman

Han kom från ingenstans och förändrade allt. I alla fall om man med ingenstans menar den lilla norrländska byn Vuollerim och med allt menar riktningen för svenskspråkig popmusik.

Jakob Hellman slog igenom med buller och bång 1989 då hans debutalbum ”… och stora havet” släpptes. Låtar som ”Vara vänner” och ”Hon har ett sätt” introducerade ett nytt sätt att skriva låtar på svenska, med sina ordrika texter och ett uttryck bestående av lika delar naivitet och melankoli.

Myterna kring Jakob Hellman och var han tog vägen efter det stora genombrottet är många. Trots den korta karriären är Jakob Hellman en av den svenska pophistoriens mest älskade och saknade artister.

Nu är det dags för en ny berättelse. Berättelsen Artisten som försvann är nu förbytt i Artisten som kom tillbaka. Att det andra albumet var efterlängtat är tre decenniers största underdrift.

FIKK - För att alla behövs