Tre män åtalas för grovt narkotikabrott i Örebro

Polisen kunde under fredagen meddela att man väckt åtal mot tre personer gällande grovt narkotikabrott efter insats mot kokainhandeln i Örebro.

· Publicerad: 6 maj 2022 · 23.15.
Rättscentrum i Örebro
Arkivbild: Martin Avedal

Polisen i Örebro kunde under fredagen meddela att tre män åtalas för grovt narkotikabrott. Männen är i 25-årsåldern, 40-årsåldern och 30-årsåldern. Även ett 10-tal personer åtalas för köp av kokain. Rättegången startar den 18 maj och beräknas pågå i 10 dagar.

— Sedan september 2021 har polisen i en insats arbetat riktat mot kokainhandeln i Örebro. Idag väcks åtal mot tre män som misstänks för grovt narkotikabrott genom försäljning av kokain, skriver polisen.

Annons ▾

Försäljningen har främst ägt rum i krogmiljö

Sedan september förra året har polisen bedrivit en utredning mot de tre männen som idag står åtalade för kokainförsäljning i centrala Örebro. Försäljningen har främst ägt rum i krogmiljö.

Två av männen, i 25 respektive 30-årsåldern, greps av polis i Örebro den 19:e januari. De har sedan dess suttit häktade. Dessa två har man kunnat knyta till en säljtelefon som de använt i kokainförsäljningen.

Den tredje mannen greps den 13 januari men släpptes 24 februari fortsatt misstänkt för grovt narkotikabrott. I mannens bostad har man hittat en större mängd kokain bestående av flera portionsförpackade enheter.

— Kokain är en attraktiv inkomstkälla för de kriminella nätverken och har kopplingar till större konflikter och mord. Vanliga medborgare, som de vi identifierat i utredningen, med familj och bra inkomster finansierar den grova organiserade brottsligheten när de köper kokain på krogen. Vi vill att folk tänker till, säger polisens utredningsledare Johan Lilja.

Ska även sålt lustgas till ungdomar

I utredningen har man även konstaterat att männen utöver kokainförsäljning även bedrivit försäljning av lustgas till ungdomar. Försäljning eller köp av lustgas är inte olagligt, men även köp av lustgas finansierar grovt organiserad brottslighet.

Samtidigt ökar det riskerna för ungdomar att närma sig narkotika när de har upprättat kontakter med försäljare. Det är inte ovanligt att individer som säljer narkotika även säljer lustgas.

FIKK - För att alla behövs