Clark – Bra miniserie om ”Sveriges första popgangster”

Örebro Tribune har sett miniserien Clark som hade premiär på Netflix förra veckan, i huvudrollen som den berömda bankrånaren syns Bill Skarsgård.

· Publicerad: 10 maj 2022 · 16.30.
Foto: Netflix

Torsdagen den 5 maj släppte Netflix sin miniserie om den ökände bankrånare Clark Olofsson. Han var under 60 – och 70-talet en av Sveriges kändaste brottslingar och betraktades som ”Sveriges första popgangster”.

I rollen som Clark Olofsson syns Bill Skarsgård och han får sällskap av många andra svenska skådespelare och kändisar. Några av dem dyker upp i småroller i komiska situationer, för att avslöja några så är både Arja Saijonmaa och Claes Malmberg med i varsin minnesvärd scen.

Annons ▾

Handling – Clark

Serien är en överblick över Clark Olofssons liv där han går ifrån ett fattigt arbetarhem i Trollhättan till den superkända bankrånaren alla minns honom som. Klimax är det berömda Norrmalmstorgsdramat som blev en världsnyhet med Olofsson i centrum.

Men man får också en inblick i hans privatliv och alla de kvinnoaffären han hade samt den traumatiska uppväxten som påverkade hans vuxna liv. Samtidigt väljer man att förklara att serien är baserad på både sanningar och lögner.

Omdöme – Clark

Seriens styrkor är det visuella språket och rollprestationen från Bill Skarsgård. För regin står Jonas Åkerlund som mest är känd som en musikvideo-regissör, något som syns i Clark. Mycket av det visuella språket är hämtat från musikvideos eller reklamfilmer.

Bill Skarsgård är bra i huvudrollen och porträtterar Clark Olofsson som en charmig men manipulativ och impulsiv man. Han bryr sig bara om sig själv och har ingen plan utan går mest på känsla. Man framställer Olofsson också som väldigt korkad då han åker fast på dumma beslut.

Serien har också sina svagheter, något som jag som åskådare reagerade på var berättarrösten, den kändes inte alls rätt placerad även om det är Bill Skarsgård som berättar. Dessutom går det att ifrågasätta hur kvinnorna porträtteras i serien, iaf de som har relation med Clark Olofsson. De målas upp som både naiva och korkade och köper allt som Olofsson slänger ut sig.

Slutsats

Miniserien Clark är som en musikvideo där Clark Olofsson är rockstjärnan som lever liv utanför lagen, men han får också betala ett högt pris. Det är en intressant historia som bjuder på mycket komik men även allvar.

Skådespelet och bildspråket är en fröjd att se, men det går att ifrågasätta hur man valt att porträttera vissa personer. Men i sin helhet är detta en klart sevärd serie som finns att beskåda på Netflix.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
3.9

FIKK - För att alla behövs