Tacklingar tillåts inom svensk damhockey

Säsongen 2022/2023 kommer ett pilotprojekt att sjösättas där tacklingar tillåts inom hockeyn på damsidan. Detta kommer gälla serierna SDHL och Damettan.

· Publicerad: 20 maj 2022 · 17.05.
En match mellan Örebro Hockey och Färjestad 2020, Arkivbild: Pressbilden

Svenska Ishockeyförbundet kunde under fredagen meddela att de kommer införa tacklingar i SDHL och Damettan. Detta är ett pilotprojekt som kommer testas under säsongen 2022/2023.

— Pilotprojektet kommer att genomföras i SDHL och Damettan under säsongen 2022/2023. Ändringen innebär införande av tacklingar motsvarande tacklingar inom hockeyn på herrsidan. Däremot kommer tacklingar på öppen is, även kallade nord-syd-tacklingar inte att tillåtas, skriver Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Annons ▾

— Vi har tillåtit mer fysiskt spel i SDHL de senaste fyra säsongerna med bra utfall. Att utan fakta på bordet påstå att mer fysiskt spel innebär färre hjärnskakningar är svårt, men nu har vi det underlaget. Det känns otroligt spännande att svensk ishockey kan vara pionjärer i att införa tacklingar inom hockeyn på damsidan, säger Morgan Johansson, projektledare för Projekt Nollvision.

Projekt Nollvision ska förebygga problematiken kring hjärnskakningar

Säsongen 2018/2019 startade Projekt Nollvision med syfte att förebygga problematiken kring hjärnskakningar. När projektet startade var problemet med hjärnskakningar lika stor inom hockeyn på damsidan som herrsidan.

På damsidan identifierades flera anledningar till den höga statistiken på hjärnskakningar, bland annat att dålig intensitet under träningar gjorde att spelarna inte var ”påslagna” i matchsituationer. De senaste fyra säsongerna har mer fysiskt spel tillåtits i SDHL och hjärnskakningsfallen har minskat med 75%. Morgan menar att utbildningsinsatser kombinerat med mer fysiskt spel har bidragit till minskningen.

— Vi har arbetat hårt under fyra säsonger genom bland annat föreningsbesök inför varje säsong och vi ser nu en ökad medvetenhet och en förändring i hur spelarna förhåller sig till varandra. Målet är att skapa en tryggare och säkrare tillvaro för spelarna och alla siffror pekar på att när vi tillåter tuffare spel och mer fysisk kontakt så minskar risken för hjärnskakningar, säger Morgan.

Vill att Damkronorna ska bli mer slagkraftiga internationellt

I svensk ishockeys strävan att uppnå en hög nivå på svenska spelare i prestationsserierna blir det fysiska spelet en viktig del. Genom att tillåta tacklingar inom hockeyn på damsidan vill svensk ishockey ta kliv för att närma sig toppnationerna internationellt. Genom att utveckla spelarnas fysik och aktivitet på isen kan Damkronorna bli än mer slagkraftiga internationellt.

– Jag tycker att det handlar om en naturlig tävling i spelet. Med puck ska du, med blicken uppe, skydda den och dig själv för att vinna tid och yta offensivt. Utan puck vill du minimera tid och yta för att så snabbt som möjligt återta pucken. Vi tränare utbildar sedan länge i ”blad mot puck – kropp mot kropp” och jag tror att denna förändring kommer att gynna det kreativa spelet eftersom det ställs högre krav på aktionssnabbhet, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

FIKK - För att alla behövs