Bris stödlinje har öppet dygnet runt hela sommaren

Bris stödlinje för barn upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan både ringa på 116 111, chatta och mejla till Bris

· Publicerad: 11 juni 2022 · 14.03.
Arkivbild

Bris – barnens rätt i samhället kunde under fredagen meddela att deras stödlinje har öppet dygnet runt hela sommaren. Detta då sommarlovet kan påverka utsatta barn.

De senaste åren har antalet samtal till Bris ökat markant och barn berättar dagligen för Bris om hur de mår och vad som påverkar dem. Inför sommarlovet handlar mycket om den oro som just lovet kan betyda.

Annons ▾

När skolorna stänger, fritidsaktiviteterna tar paus och vårdens öppettider minskar innebär det att många av de viktiga vuxna som finns i barns vardag försvinner. För barn som mår dåligt kan därför sommarlovet i sig betyda en ökad stress.

Umgås mer med familjen kan påverka barnen

Det är inte bara frånvaron av stödet från andra vuxna som påverkar barn, utan för barn kan det även innebära en oro att umgås mer med familjen.

— För barn som lever i familjer där det finns mycket konflikter, beroendeproblematik eller våld kan sommarlovet betyda att utsattheten ökar. Vännerna kan vara bortresta och de platser dit de brukar gå för att inte behöva vara hemma är stängda, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Bris stödlinje har öppet dygnet runt hela sommaren

Bris stödlinje för barn upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan både ringa på 116 111, chatta och mejla till Bris kuratorer och få stöd. Bris har dessutom förstärkt stödet med möjligheten att få stöd på ukrainska. Sedan tidigare finns telefonstöd på svenska och engelska, och för vuxna som har frågor om hur de kan stötta barn erbjuds stöd på svenska, engelska och arabiska.

För vuxna som har funderingar kring ett barn i sin närhet håller Bris vuxentelefon om barn 0771-50 50 50, och Bris stödlinje för idrottsledare 077-400 00 42, öppet alla vardagar kl. 9-12.

FIKK - För att alla behövs