Den andra domen efter upploppet i Sveaparken har fallit

Den andra domen efter upploppet i Sveaparken på långfredagen har fallit. Fyra män döms till fängelse i mellan två och sex år.

· Publicerad: 8 juli 2022 · 17.34.
Rättscentrum i Örebro
Arkivbild: Martin Avedal

För två veckor sen dömdes fyra män för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppet i Sveaparken. Idag föll även den andra domen där fyra män varit inblandade i händelsen.

Männen som är mellan 19 och 27 år gamla döms till fängelse i mellan två och sex år för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Dock ska även två män dömts till våld mot tjänsteman respektive brott mot knivlagen.

Annons ▾

— Återigen ser vi att tingsrätten gjort samma bedömning som vi, att angreppet mot polisen varit allvarligt och omfattande. Vi är nöjda med domen, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Utredningen runt upploppet i Sveaparken fortsätter

Arbetet i den särskilda grupp i Polisregion Bergslagen som arbetar med utredningar kopplat mot de personer som varit våldsamma och gjort sig skyldiga till brott i samband med upploppet i Sveaparken kommer att fortsätta.

— Det här är den andra domen som faller men det är inte den sista. Vårt utredningsarbete kommer att fortsätta och vi har ett gott utredningsläge även framöver, säger Emelie Bodegrim.

Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft den 1 januari 2020. Det kan handla om att angripa eller på annat sätta störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal för att försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse, och straffskalan går alltså hela vägen upp till livstid.

   

FIKK - För att alla behövs