The Gray Man – blek Bondkopia utan charm

Örebro Tribune har sett The Gray Man, en Netflix producerad actionfilm som hade premiär på streamsidan fredagen den 22 juli.

· Publicerad: 27 juli 2022 · 11.54.
Foto: Netflix

Fredagen den 22 juli hade filmen The Gray Man premiär på streamingsidan Netflix. Filmen ska vara den dyraste som företaget producerat då budgeten låg på 200 miljoner dollar.

I huvudrollen får vi se Ryan Gosling som spelar en yrkesmördare anställd hos CIA. Gosling får sällskap av bland annat Chris Evans, Ana de Armas och Billy Bob Thornton i några av de andra viktiga rollerna. Örebro Tribune har sett filmen och detta tyckte vi om den.

Annons ▾

The Gray Man – handling

Sierra Six (Gosling) börjar efter ett uppdrag i Bangkok ifrågasätta sin uppdragsgivares mål och väljer att hoppa av. CIA tjänstemannen Denny Carmichael (Regé-Jean Page) anlitar den f.d agenten Lloyd Hansen (Chris Evans). Hansen är en psykopat och skyr inga medel för att hitta Sierra Six.

Omdöme  

En blandning av James Bond och Jason Bourne, det kan bäst beskriva The Gray Man. Men här saknas charm, finess och spänning, filmen blev bara en blek kopia. Tanken förs lite åt Pierce Brosnans era där Bond åkte från plats till plats och hela tiden fick försvara sig från skurkar.

The Gray Man ska dock ha ett plus i kanten för ett flertal minnesvärda actionscener, framför allt sekvensen i Prag och klimax i Kroatien. Även en flygplansscen är cool, dock känns mycket av innehållet lånat från både Bondfilmer och andra kända och mindre kända actionfilmer.

Filmen går på halvfart första timman men när Ana de Armas på allvar kliver in i handlingen växlar filmen upp. Armas är bra och funkar bra i sina actionscener. Hon och Ryan Gosling spelade mot varandra i Blade Runner 2049, men i The Gray Man saknas all den kemi som de hade i Denis Villeneuve stilistiska mästerverk.

Ryan Gosling som är en bra skådespelare känns också blek i The Gray Man. Han är kaxig och farlig men inte trovärdig. Gosling som ändå kan spela charmig och iskall lyckas inte den här gången. Han är bättre när han spelar dramatiskt tystlåten som i Drive och återigen Blade Runner 2049.

Slutsats

Som actionfilm funkar The Gray Man för stunden, ibland blir det over the topp men några minnesvärda scener förekommer. Även Ana de Armas sticker ut då hon fått en mer färgstark karaktär att jobba med.

I övrigt blir filmen dock bara en blek James Bond kopia som saknar all charm. Ryan Gosling borde ha kunnat höja filmen men lyckas aldrig beröra, tankarna förs till hans roll i Gangster Squad, som även den bara blev en blek kopia av samtliga gangsterfilmer.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
2.7

FIKK - För att alla behövs