Från och med idag gäller nya regler för elsparkcyklar

Från och med den 1 september är det inte längre tillåtet att parkera elsparkcykeln på gång- och cykelbanor eller att köra på gångbanor och trottoarer.

· Publicerad: 1 september 2022 · 12.38.
Arkivbild: Martin Avedal

Från och med den 1 september är det inte längre tillåtet att parkera elsparkcykeln på gång- och cykelbanor eller att köra på gångbanor och trottoarer, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

— De nya reglerna ska förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och skapa trygghet för alla de som rör sig på våra gångbanor, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Annons ▾

Antalet olyckor med elsparcyklar har ökat

Bakgrunden är att antalet elsparkcyklar har ökat kraftigt i svenska städer de senaste åren vilket fått till följd att antalet olyckor där elsparcyklar varit inblandade har ökat.

Från flera håll har det också efterfrågats tydliga regler för att komma till rätta med problemen med slängda eller slarvigt parkerade elsparkcyklar på gång- och cykelbanor och att elsparkcyklar körts med för hög hastighet på gångbanor. Detta är något som Örebro Tribune kunde skriva om i slutet av juli.

Undantag från regeln är barn upp till åtta år

De två nya regler som berör alla som använder elsparkcyklar träder i kraft idag den 1 september 2022. Men det finns undantag men de två reglerna kan du läsa om nedanför.

  • Körförbud på gångbanor och trottoarer.
  • Parkeringsförbud på gång-, cykelbanor och trottoarer.

Undantag från regeln är barn, till och med det år som de fyller åtta år, som har rätt att köra elsparkcykel på gångbana om cykelbana saknas. Detsamma gäller personer med rörelsehinder som använder olika fordon som hjälpmedel.

FIKK - För att alla behövs