Linde Energi bygger Sveriges första storskaliga solpark

Linde Energi bygger nu Sveriges första storskaliga solpark som kombinerar elproduktion med jordbruk, detta kunde man skriva om under måndagen.

· Publicerad: 12 september 2022 · 14.34.
Foto: Linde Energi

Linde Energi skriver i ett pressmeddelande att de i förra veckan smygstartade bygget av Solvallen i Vässlingby. Det är Sveriges första och troligen Nordens största storskaliga solpark i sitt slag.

På en åker i Vässlingby, utanför Fellingsbro, bygger kommunägda Linde Energi bolagets andra solpark. Denna gång med agrivoltaisk teknik där vertikala, dubbelsidiga solpaneler möjliggör fortsatt brukande av marken för odling av vall.

Annons ▾

— Det här projektet bidrar till att lösa nationella målkonflikter, nämligen mellan markanvändning för elproduktion och jordbruk. Här kombineras i stället dessa intressen på ett effektivt sätt, menar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

Linde Energi arrangerar en pressträff

I samband med att bygget nu är igång kommer man genomföra en pressträff vid klockan 10.00 onsdagen den 14 september. På pressträffen kommer representanter från Linde energi samt Bengt Stridh från Mälardalens universitet delta.

Den sistnämnde Bengt Stridh har fått stöd av KK-stiftelsen för att bedriva ett flerårigt forskningsprojekt i Solvallen samt entreprenören Solkompaniet.

FIKK - För att alla behövs