Fyra män anhållna kopplade till upploppet i Sveaparken

Polisen kunde under tisdagen meddela att ytterligare fyra personer är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

· Publicerad: 13 september 2022 · 14.26.

Ytterligare fyra personer är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Detta skriver polisen om på sin hemsida under tisdagen.

De anhållna är fyra män i åldrarna 21, 21, 23 och 27 år, de ska varit inblandade i upploppet som ägde rum i Sveaparken. Detta innebär också att totalt 27 personer har frihetsberövats kopplade till ärendet gällande grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Annons ▾

Totalt har 11 personer dömts till fängelse  

I skrivande stund har elva personer dömts till fängelse i mellan två och sju och ett halvt år. Åtta av männen har även dömts av Göta hovrätt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och fängelse i mellan ett och fem och ett halvt år. En av männen dömdes även för våld mot tjänsteman. För flera av männen innebär hovrättsdomarna en skärpning av fängelsestraffen.

— Hovrätten har främst gjort en gränsdragning mellan våldsamt upplopp och grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt vilket syfte som deltagarna hade i Sveaparken. Redan tidigt under kvällen stod det klart att det har varit fråga om ett allvarligt angrepp mot demokratin som hotat grundlagsskyddade rättigheter såsom yttrande- och demonstrationsfrihet, säger Malin Nilsson Sundsgård, kriminalinspektör Polisregion Bergslagen.

— Att Tingsrättens domar är överprövade av Hovrätten med utfallet som blev är ett gott tecken på vad som är att anse som grovt sabotage mot blåljusverksamhet och att deltagarna har hotat en viktig samhällsfunktion, polisen. Räknar vi sammanlagt straffvärde på de som idag är dömda så har Hovrätten skärpt straffvärdet, säger Malin Nilsson Sundsgård.

FIKK - För att alla behövs