Polisen varnar för ökad risk av bostadsinbrott

Polisen i Örebro Län skriver på sin Facebook-sida att när hösten är här och kvällarna blir mörkare ökar risken för bostadsinbrott.

· Publicerad: 26 september 2022 · 20.35.
Arkivbild

Polisen i Örebro Län gick under måndagen ut med en varning på sin Facebook-sida. Hösten och mörkret har anlänt och det kan bidra till att risken för bostadsinbrott ökar.

— Nu när hösten är här och kvällarna blir mörkare ökar risken för bostadsinbrott. Men det finns mycket du och dina grannar kan göra för att försvåra för tjuven, skriver polisen.

Annons ▾

Detta kan du tänka på för att undvika bostadsinbrott

  • Lämna inte fönster öppna, varken på nedervåningen eller övervåningen. Ha bra lås på alla dörrar och fönster. Förstärk gärna fönster, altan- och balkongdörrar.
  • Lås ytterdörren även när du är hemma. Handväskor, plånböcker och nycklar – som ofta förvaras i hallen – är annars lätta byten för tjuvar.
  • Lås fast stegar eller förvara dem inomhus, tillsammans med verktyg och redskap, så att inte tjuven kan använda dem.
  • Risken för inbrott är större på mörka, insynsskyddade platser. Ha inte skrymmande växter nära altandörr och fönster. Skaffa utomhusbelysning som tänds när någon rör sig på din tomt.
  • Var uppmärksam på vilka som rör sig i ditt bostadsområde. Lär dig känna igen dina grannar och hjälp varandra att hålla koll.
  • Var försiktig med att släppa in okända personer. Om någon påstår sig vara myndighetsperson, eller av annan anledning vill komma in i ditt hem, ska du begära legitimation. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer så att du kan kontrollera att personen jobbar där den säger sig jobba.

FIKK - För att alla behövs