Region Örebro läns kulturpris till Björn Wallgren

Region Örebro läns kulturpris 2022 tilldelas musikern och entreprenören Björn Wallgren, detta kunde man skriva på sin hemsida under torsdagen.

· Publicerad: 29 september 2022 · 22.59.
Björn Wallgren under ett uppträdande 2015. Arkivbild: Martin Avedal

Region Örebro län kunde under torsdagen presentera sina kulturpristagare för 2022. Deras kulturpris går i år till Björn Wallgren som bland annat ligger bakom Humlehagen i Tjugesta och 58 meter upp i Svampen.

Utöver att Björn Wallgren får kulturpriset så presenteras även årets tre kulturstipendiater som är Anita Basha, Anya Blom och Bo Eriksson. Kulturpriset består av 50 000 kronor samt en gorillastatyett av skulptören Torsten Molander. Medan de tre kulturstipendierna får 10 000 kronor vardera.

Annons ▾

Därför får Björn Wallgren kulturpriset

Region Örebro läns kulturpris går till en aktör och entreprenör vars gärning för musiken är både lokal, regional och nationell. Med ständigt nya projekt, nya arenor och nya idéer bidrar Björn Wallgren till att göra Örebro, Örebroregionen och hela Sverige till en mer spännande musikplats.

Som en av de drivande bakom bland annat Humlehagen i Tjugesta, 58 meter upp i Svampen, sköna musikkvällar på bryggerikrogen i Nora och inte minst konsertkonceptet Trädgårdslive under pandemin kan hans betydelse för musiken, för musikerna och för publiken inte underskattas

Detta är Anita Basha

Som pedagog och inspiratör har Anita gjort ett kraftfullt avtryck i sin roll som lärare på Örebro kulturskola och Kävesta folkhögskola, i föreningen Massive Community/KFUM Dans Örebro och genom ideella uppdrag. Hon sprider dansens lov och glädje i mängder av olika projekt, från dansresidens i Vivalla till Pop Up Dans i Stadsparken och fortbildningar i Paris och USA. Med ett stort hjärta som brinner för att inkludera alla barn, unga och unga vuxna sänker hon tröskeln till kulturens och dansens värld. Hon ger dem en trampolin till dans på elitnivå och skapar idel nya möten och mellan människor med dansen som plattform.

Detta är Anya Blom

Född 1990, utbildad på Örebro konstskola 2011-2014 och med utställningar från Askersund till Stockholm och London har Anya Blom byggt upp ett konstnärskap som omfattar såväl muralmålningar som skulptur, teckning, illustration och film. Hon vågar ta plats på en annars mansdominerad scen inom gatukonsten med kluriga figurer och ett eget formspråk. Anya har de senaste åren också medverkat på bland annat OpenArt och ArtScape streetart festival.

Detta är Bo Eriksson

Bo Eriksson är en osjälvisk och inspirerande motor och kraft inom länets konstarena, bland annat genom sitt initiativ till och arbete med Konstslingan samt för sitt engagemang i Konstnärernas Kollektivverkstad i Örebro län. Allt i en anda, där han på ett ödmjukt och engagerat sätt stöttar och lyfter fram andras konst- och formarbete.

FIKK - För att alla behövs