Nytt rekord för sommarturismen i Örebro län

Efter två år med pandemi slog antalet gästnätter nytt rekord under sommarmånaderna i Örebro län. Detta skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

· Publicerad: 4 oktober 2022 · 10.49.

Tillväxtverket kunde under tisdagen presentera ny statistik som visar att antalet gästnätter i Örebro län ökade under sommarmånaderna. Det slogs till och med nytt rekord i länet efter två år av pandemi.

— Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden uppgick till omkring 661 200 i Örebro län under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 26 procent jämfört med föregående sommar, och åtta procent fler än 2019., skriver Tillväxtverket.

Annons ▾

De utländska turisterna är tillbaka

Både antalet gästnätter för svenska och utländska turister ökade jämfört med i fjol. Men pandemin innebar ett stort utländskt turisttapp för besöksnäringen och sommaren 2022 bokfördes fortfarande färre utländska gästnätter i Örebro län än innan pandemin.

— I landet som helhet ser vi en rekordstor ökning av utländska besökare jämfört med ifjol, till följd av de släppta restriktionerna. Det är efterlängtade siffror för besöksnäringen, som har varit en av de mest utsatta branscherna under pandemin. Den stora omställningen har dock lett till svårigheter för företagen att hitta personal, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

Turister från Norge, Tyskland och Nederländerna

Sammanlagt stod de utländska turisterna denna sommar för ungefär en fjärdedel av gästnätterna i Örebro län. Flest gästnätter stod besökare från Norge, Tyskland och Nederländerna för.

Det land som minskat mest, i absoluta tal, sedan innan pandemin är Kina. I sommar stod turister från Kina för 100 procent färre gästnätter än 2019.

— I landet som helhet har antalet besökare från våra två viktigaste marknader, Tyskland och Norge, nästan återhämtat sig till nivån före pandemins utbrott. De tyska besökarna lockas främst av Sveriges unika naturupplevelser. Sverige är dessutom världsledande inom hållbart resande, vilket talar för att de tyska gästnätterna kommer att fortsätta att öka, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

FIKK - För att alla behövs