Figurina Medicina skulptur placeras på Campus USÖ

En positiv symbol för kreativ utbildning och forskning, detta ska den nya utomhusskulpturen Figurina Medicina symbolisera. Den ska stå på Campus USÖ.

· Publicerad: 7 november 2022 · 17.01.
Figurina Medicina ska stå vid Campus USÖ.

Region Örebro Län kunde under måndagen skriva på sin hemsida att man ska placera en ny utomhusskulptur på Campus USÖ. Det är en Figurina Medicina som ska vara en positiv symbol för kreativ utbildning och forskning.

Tisdagen den 8 november tar hon plats på östra sidan av Campus USÖ, Peter Johanssons resliga kvinnogestalt som håller symboler för läkekonst och helande i sina händer och har läkarförbundets etiska regler inskrivna i sitt förkläde. Med öppen famn välkomnar Figurina Medicina studenter, forskare och andra besökare till Campus USÖ och hela sjukhusområdet.

Annons ▾

Figurina Medicina ska stå intill vattentornet

Med sina 625 kilo står hon stadigt på en sockel av corténstål intill det K-märkta vattentornet. Skulpturens övre del är tillverkad av lackerad komposit med en inre kärna av cellplast.

Formen är inspirerad av traditionella trädockor från konstnären Peter Johanssons barndom, dockor som han återknutit bekantskap med i Örebro läns museums samlingar. Färger och mönster har han hämtat från svunna tiders sjukvårdskläder men även från folkdräkter, bland annat från Närke. 

— Jag är förväntansfull och hoppas på att den majestätiska kvinnofiguren kommer att tas emot väl av örebroarna. Att Figurina Medicina med sitt mod och sin styrka ska signalera bra energi för de läkarstudenter som går på Campus USÖ men även för vårdverksamheterna på universitetssjukhuset. Kanske blir skulpturen ett signum för staden, säger Karin Jarlborg, Region Örebro läns konstprojektledare för urvalsgruppen, som valt ut konstverket bland ett fyrtiotal bidrag från yrkesverksamma konstnärer.     

Mannen bakom konstverket – konstnär med ursprung i Dalarna

Peter Johansson är en av Sveriges mest etablerade och kända samtidskonstnärer. I hans konst finns oftast en berättelse hämtad från hans bakgrund, och då främst från barn- och ungdomsåren i Dalarna. En delvis mörk tid som han i sitt konstnärskap bearbetar, ofta med en hel del humor.

Fakta om byggnadsanknuten konst vid Campus USÖ

I samband med att Regionservice Fastigheter i Region Örebro län bygger ut en befintlig byggnad för läkarprogrammet vid Örebro universitet, tillämpas 1%-regeln för byggnadsanknuten konst.

Tre konstnärer utsågs i en tävling att utföra konstnärliga gestaltningsuppdrag i samband med byggnationen. Peter Johanssons konstverk är den första i raden av tre som ska utsmycka Campus USÖ.

Region Örebro läns konsthandläggare arbetar med att ta fram nya konstvandringar på USÖ-området, några utomhus som kan beskådas hela dygnet, andra finns i lokaler med begränsade öppettider.

FIKK - För att alla behövs