ÖBO tänder julbelysningen för att bibehålla tryggheten

ÖBO har beslutat att ha julbelysningen tänd som vanligt under vintern, detta då en nedsläckning i förlängningen kan leda till en ökad otrygghet.

· Publicerad: 22 november 2022 · 12.55.
Arkivbild

ÖBO (ÖrebroBostäder) kunde under tisdagen meddela att det tänder julbelysningen för att bibehålla tryggheten. Det fanns ett ekonomiskt argument för att inte tända upp i år, men i slutändan övervägde trygghetsfaktorn.

— ÖBO har beslutat att ha julbelysningen tänd som vanligt under vintern. Det har funnits många tankar om det är bra eller inte att tända julbelysningar, och det är viktigt att vi är sparsamma med tanke på den ansträngda energisituationen och de ökande kostnaderna. Vi har räknat på vad vi skulle spara både i kilowattimmar (kWh) och kostnader, men också vägt in vilka andra effekter vi kan få av att släcka julbelysningen under den mörka årstiden, skriver ÖBO i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Nedsläckning kan leda till en ökad känsla av otrygghet

Trots den ekonomiska delen valde ÖBO att prioritera trygghetsfaktorn. Och man skriver i sitt pressmeddelande att man inte vill bidra till att öka otryggheten då detta kan få en mer långvarig effekt.

— Energibesparingen måste sättas i relation till de negativa effekter som en nedsläckning i förlängningen kan leda till, som till exempel en ökad otrygghet. Oro och en ökad känsla av otrygghet leder till mer hemmasittande och färre uteaktiviteter, vilket i sin tur kan leda till ökad vintertrötthet och sämre folkhälsa. Effekter som man ser först på lång sikt, skriver ÖBO.

Energieffektiv julbelysning

Julbelysning är energieffektiv jämfört med både belysning i hemmet och på allmänna platser, så energibesparingen av att släcka dekorativ jul- och vinterbelysning blir en marginell energibesparing.

För en stad med 230 000 invånare blir besparingen ungefär 15 000 kWh, vilket motsvarar energiförbrukningen för en person under ett år.

Räkneexempel: energikostnad för en utejulgran

Uträkningen avser energikostnaden för en ljusslinga med 288 Led-lampor per dag, per månad och per år.

  • 1 dag, 0,44 kWh – 0,66 kronor
  • 1 månad, 20,57 kWh – 13,71 kronor
  • 1 år, 164,561 kWh – 246,84 kronor

FIKK - För att alla behövs