Trafikverket – Var rädd om dig i jul- och nyårstrafiken

Jul- och nyårshelgen är en olycksdrabbad helg och i genomsnitt omkommer 13-14 personer årligen skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

· Publicerad: 19 december 2022 · 13.00.
Arkivbild

Trafikverket går ut i ett pressmeddelande och uppmanar trafikanter att vara försiktiga i jul- och nyårstrafiken. Jul- och nyårshelgen är en olycksdrabbad helg och i genomsnitt omkommer 13-14 personer årligen enligt Transportstyrelsens statistik.

— Julen är en av de mest trafikintensiva helgerna då många är ute i vägtrafiken. Det är en olycksdrabbad helg och för att minska riskerna handlar det om att planera sin färd vid jul och nyår, skriver Trafikverket.

Annons ▾

Detta kan påverka trafiken

Hur trafikläget blir i år är till stor del beroende på vädret, om det är mycket snö eller halt. Eftersom det är första året utan restriktioner i resandet och framför allt att juldagarna är koncentrerade till en helg, så kan trafiken bli mer intensiv.

— Ska man ut i trafiken, håll avstånd och anpassa hastigheten efter väglaget. Men kör aldrig fortare än gällande hastighetsbegränsning. Stressa inte upp dig om du hamnar i en kö utan följ trafikrytmen. Låt resan bli en del av ledigheten, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

Rätt hastighet räddar liv

Det som har störst betydelse och som gör störst skillnad är att anpassa hastigheten. Med rätt hastighet ökar trafiksäkerheten, och om en olycka trots allt inträffar blir konsekvenserna inte lika allvarliga.

— Om alla håller hastighetsgränserna skulle cirka 50 liv räddas varje år. Restiden påverkas mindre än många tror om man kör lite långsammare, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

Planera din resa för en säkrare färd på vägarna

För att minska risken för olyckor är det viktigt att vara förberedd och ta sig tid, för att undvika att bli stressad i trafiken.

  • Utrusta bilen
    Vinterrusta bilen med snöborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar och bogserlina, ficklampa, reflexväst, varma kläder, filtar, laddad mobiltelefon m.m.
  • Välj säkra vägar
    Undvik de mest trafikintensiva tiderna om du kan. Välj helst vägar med mitträcke eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare.
  • Håll dig lugn i jultrafiken
    Starta resan i god tid, var utvilad, håll avstånd och kör aldrig påverkad. Ta regelbundna raster.

FIKK - För att alla behövs