Polisen sätter upp kameror i Brickebacken och Varberga

Polisen har börjat med kameraövervakning i Brickebacken och i mars sätts flera kameror upp i Varberga, detta skriver man på sin hemsida.

· Publicerad: 8 mars 2023 · 22.29.

Polismyndighetens kamerabevakning växer runt om i Örebro. Detta kunde man skriva om på sin hemsida under onsdagen. En kamera sitter redan på plats i Brickebackens centrum och i mars kommer man sätta upp nya kameror i Varberga.

Det ska handlar både om kameror som sätts upp på tills vidare beslut och tillfälliga kameror som sätts upp på ett tidsbegränsat beslut. Lägesbilden i området styr vart kamerorna sätts upp och det tas alltid hänsyn till den personliga integriteten.

Annons ▾

— Det görs i varje enskilt fall en intresseavvägning mot det behov av kamera som finns på platsen samt vilka tider på dygnet som är aktuella för bevakning, säger kommunpolis Therese Beme.

Kamerabevakning i Brickebacken och Varberga

I januari i år sattes en ny kamera upp i Brickebackens centrum och det finns en planerad utökning av kameror i Brickebacken på sikt. Under vintern har det även monterats upp flera kameror i Varberga som kommer att tas i bruk under mars. Områden som redan är kamerabevakade är delar av Vivalla, Oxhagen, Baronbackarna, Sörbybacken, Järntorget och Henry Allards park. Syftet med kameraövervakning är att förebygga brott, men även att utreda och lagföra brott som redan skett.

— Vår ambition är att använda kamerabevakning på strategiska platser i LPO Örebro som en del i det brottsbekämpande arbetet och inte minst för att öka tryggheten i lokalsamhället. Samtidigt bär vi alltid med oss att den personliga integriteten ska tas i beaktande och skyddas i enlighet med rådande lagstiftning, säger Richard Roman, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Örebro.

Under vintern 2023 har Polismyndigheten även fått tillgång till delade bildströmmar, vilket innebär att man kopplar in sig på kameror som ägs av andra. Först ut är Vivalla centrum, därefter planeras det även för köpcentrumet Krämaren och resecentrum samt stationshuset. 

FIKK - För att alla behövs