På nationaldagen kan brudpar gifta sig på Örebro slott

Vill du gifta dig på Örebro slott under nationaldagen? Nu finns chansen, och vigselförrättaren kommer vara kung Gustav Vasa.

· Publicerad: 5 april 2023 · 21.33.
Foto: Martin Avedal // Infälld: Elin Johansson, Örebrokompaniet

Den 6 juni kan alla som vill få gifta sig på Örebro slott. Detta helt kostnadsfritt, skriver Örebrokompaniet i ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagen.

Den 6 juni är i år inte bara Sveriges nationaldag utan även exakt 500 år sedan Gustav Vasa besteg den svenska tronen. Dagen till ära blir vigselförrättaren därför kung Gustav i egen hög person. Bakom skägget döljer sin ingen mindre än kommunstyrelsens ordförande John Johansson.

Annons ▾

— Vi på Örebro slott anställde nyligen en ny Gustav Vasa. Han hade dock inte de formella kvalifikationerna för att kunna viga brudpar. Vi är därför minst sagt glada över att John kan rycka in och rädda dagen, säger Jonna Schwertner på Örebrokompaniet som ansvarar för vigselarrangemanget.

Vigslarna äger rum i Engelbrektsrummet på Örebro slott

Vigslarna äger rum i det vackra Engelbrektsrummet i slottets sydöstra torn. Rummet var tidigare ett populärt vigselrum, men har under många år haft andra användningsområden.

— Det här gör vi bland annat för att visa på möjligheten att man faktiskt kan viga sig på slottet. Dessutom blir det ett startskott för den stora Gustav Vasa-utställningen som öppnar på slottet samma dag, säger Jonna Schwertner.

Brudparet får även möjlighet att fotografera sig i slottets lokaler. Naturligtvis ingår fri entré till utställningen, en entré som kan utnyttjas både på bröllopsdagen och vid senare tillfälle.

— Utställningen pågår till och med den 17 september, så brudparen har gott om tid, säger Jonna.

Vad krävs för att kunna bli vigd av den 500-årsjubilerande kungen?

— Brudparen behöver ha hindersprövning, legitimation och två vittnen. Och om de själva vill förstås även ringar och brudbukett. Arrangemanget är visserligen i form av drop in, men den som vill vara helt säker på att kunna bli vigd och dessutom planera tiden något kommer att kunna föranmäla sig.

Vigslarna sker den 6 juni kl. 12.00-16.00 Föranmälan (ej obligatorisk) sker till info@orebroslott.se.

FIKK - För att alla behövs