Studiefrämjandet startar upp UKM i Örebro län

Nu startar Studiefrämjandet upp UKM i Örebro län, det är en festival för unga människor som på olika sätt får uttrycka sig kreativt och konstnärligt.

· Publicerad: 18 april 2023 · 20.06.

Studiefrämjandet kunde under tisdagen meddela att de nu startar upp UKM (Ung kultur möts) i Örebro län. UKM är en festival där unga människor i åldern 13–25 år på olika sätt får uttrycka sig kreativt och konstnärligt med varandra framför en publik.

— Sedan flera år tillbaka har Studiefrämjandet haft en stor roll i genomförandet av UKM i Region Värmland, och nu vill vi starta upp det i Region Örebro, säger Jacob Hedner, regional samordnare för UKM i Örebro län.

Annons ▾

Detta är syftet med UKM

Syftet med UKM är att erbjuda unga människor en trygg miljö med möjligheter till att vidga sitt kontaktnät, utmana sig själva och utvecklas som individ utifrån sitt kulturintresse.

UKM har funnits i Sverige sedan 1997. Tusentals unga har deltagit under åren på scen, med alster i utställningar eller som funktionärer och arrangörer. Många av dessa har fortsatt stå på scen, skapat och arrangerat upp i vuxen ålder.

Festivalerna ger möjlighet för deltagare att testa olika kreativa uttryck och träffa likasinnade genom att delta i aktiviteter och workshops. Festivalerna är indelade i lokal-, region- och riksfestival och riktar sig till unga i åldern 13-25 år.

Studiefrämjandet startar upp UKM-festivaler i Örebro län

Med stöd från Region Örebro startar Studiefrämjandet nu upp UKM-festivaler i regionen. Till en början i Lindesberg, Hallsberg och Hällefors där det arrangeras lokalfestivaler i samarbete med fritidsgårdar, kulturskolor och Kultur Crew.

Regionfestivalen arrangeras som den gemensamma mötesplatsen för alla deltagare på Kulturkvarteret i Örebro, och alla deltagare medverkar med sina bidrag i scenföreställning och utställning.

Alla ungdomar i Örebro län kan anmäla sig till de lokala festivalerna oavsett vilken kommun man är ifrån. Man tar emot alla som vill delta och visa upp sin kulturform. Man kan anmäla sig på följande länk.

Alla mellan 13-25 år, eller som fyller 13 i år får vara med. Deltagare kan anmäla sig att uppträda på scen i en föreställning, ställa ut konst i en utställning eller jobba i crewet under festivalen.

FIKK - För att alla behövs