På torsdag är det säsongspremiär för Åbäket

Den 18 maj är det äntligen säsongspremiär för cykelfärjan Åbäket som trafikerar Norra Ässundet och är en del av Hemfjärden runt.

· Publicerad: 17 maj 2023 · 22.12.
Fredrik Kellén/Örebro kommun

Den 18 maj är det äntligen säsongspremiär för cykelfärjan Åbäket som trafikerar Norra Ässundet och är en del av Hemfjärden runt. Välkommen ut för en tur med den populära färjan, nu med nyrenoverade bryggor!

— Det känns jättebra med så nya och fina bryggor, säger Henrik Johansson, skeppare på Åbäket.

Annons ▾

Cykelleden Hemfjärden runt är en cirka 40 km lång markerad cykelled som börjar vid Slussen i Örebro och följer norra sidan av Svartåns nedre del. Vid Norra Ässundet tar du dig över sundet med cykelfärjan M/F Åbäket.

Avgångstider

Åbäket avgår varje hel timme och skeppar då över de cyklister som står och väntar. Vid hårt väder ställs turer in.

  • Vecka 20–22 sker turer under helger, kläm- och helgdagar kl. 12–17.

Under högsäsong, vecka 23–33, sker turer dagligen kl. 11–18. Undantag: Midsommarafton turer kl. 11–14 och midsommardagen stängt (inga turer).

  • Vecka 34–36 sker turer lördag–söndag kl. 12–17.

Frivillig avgift

För att åka Åbäket ser vi gärna att man betalar en frivillig avgift på 50 kr via Swish. Avgiften möjliggör Åbäket och hjälper till att bekosta skepparen och drivmedlet. Barn upp till 16 år åker gratis.

Ässundets sommarcafé

Ässundets sommarcafé hålls även i år öppet av föreningen Samverkarna i Glanshammarsbygden. Sommarcaféet öppnar för säsongen den 27 maj.

FIKK - För att alla behövs