Sisu – en finsk Rambo som slåss mot nazister

Örebro Tribune har sett den finske actionfilmen Sisu, en underhållande men samtidigt blodig och brutal upplevelse. Känsliga tittare varnas i förhand.

· Publicerad: 23 maj 2023 · 11.57.
Bild: Nordisk Film/Stage 6 Films

Den 14 april hade den finska filmen Sisu premiär här i Sverige. Filmen har sedan urpremiären i september förra året blivit uppmärksammad och marknadsföringen har varit stor på sociala medier. Filmen bygger på det finska begreppet Sisu.

Sisu handlar om en finsk f.d soldat (Jorma Tommila) som letar efter guld i finska Lappland i slutet av Andra världskriget. Han blir stoppad av en tysk dödspatrull och bestämmer sig att försvara sitt fynd. Detta blir starten på en kamp mot dödspatrullens ledare Bruno Helldorf (Aksel Hennie).

Annons ▾

Detta tyckte vi om Sisu

Örebro Tribune har sett Sisu och kan intyga om att filmen är en blodig och brutal upplevelse. Filmens huvudperson som heter Aatami målas upp som en finsk version av John Rambo. Han överlever allt som tyskarna slänger över honom precis som Rambo gjorde när ryssarna jagade honom i två av filmerna som kom på 80-talet.

Bortser man det visuella våldet så finns här ändå en film med ett snyggt bildspråk och ett kraftfullt soundtrack. Att casta norske skådespelaren Aksel Hennie som ledaren av en nazistisk dödspatrull är också kul. Hennie brukar vanligtvis spela sympatiska karaktärer men nu får han leva ut som en ondskefull nazist.

Sisu är inspelad runt det lilla samhället Nourgam vid den norra gränsen till Norge. Landskapet påminner mycket om en post-apokalyptisk värld och känslan om hopplöshet förstärks av soundtracket. Här får Aatami representera Sisu och hela dess innebörd, att aldrig ge upp, att aldrig ge upp kampen.

Slutsats om Sisu

Sisu är en brutal och blodig actionfilm som egentligen har ett ganska långsamt tempo även om actionscenerna är hög oktaniga. För den känslige åskådaren kan det ibland bli för mycket när kroppsdelar flyger i närbild.

Samtidigt är filmen underhållande och Aatami är en tuff karaktär, även om det blir överdrivet ibland. Filmens styrka är även dess snygga bildspråk och kraftfulla soundtrack som gör upplevelsen blir allt mer effektfull.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
3.2

FIKK - För att alla behövs