Örebro Teater släpper repertoaren för 2023–2024

Örebro Teater släpper repertoaren för spelåret 2023–2024. Detta kunde man skriva om i ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagen.

· Publicerad: 25 maj 2023 · 12.42.
Bomaye! Maria, Bomaye är en av pjäserna på repertoaren. Foto: Mats Bäcker

Örebro Teater släpper repertoaren för spelåret 2023–2024. Här ryms storslagen Sverigepremiär av Lucy Kirkwoods Himlavalvet tillsammans med Västmanlands Teater, en visuell bearbetning av August Strindbergs Ett Drömspel med Sara Sommerfeld i huvudrollen, och mycket, mycket mer.

August Strindbergs kanske mest älskade pjäs Ett Drömspel får återuppstå i en visuellt sinnlig och filmiskt berättad bearbetning för vår tid. Himlavalvet, Lucy Kirkwoods nyskrivna succépjäs från National Theatre i London, får Sverigepremiär med hela femton skådespelare i ensemblen, storslagen dekor och historiska kostymer.

Annons ▾

Ett mångbottnat och spännande rättegångsdrama som inte kommer lämna någon oberörd. Sist ut är en av världsdramatikens stora skådespelarpjäser, Linje Lusta av Tennessee Williams. Pjäsens ikoniska huvudroller – Blanche, Stella och Stanley porträtteras av Malin Berg, Nathalie Sundelin och Peter Perski.

Sprängfylld blandning av klassiker

Säsongen 2023–2024 är en sprängfylld blandning av klassiker, nyskrivet, familjeföreställningar, länsturnéer, soppteater, berätterier, spoken word, afterworkteater, teckenspråksteater, med mera.

— Årets repertoar är en fantasifull mischmasch av klassiker och nyskrivet, visuellt och textburet, verklighetsflykt och verklighetsförankring. Storslagna berättelser och samarbeten varvas med finstämda nära teaterupplevelser. I en tid präglad av krig och ekonomisk otrygghet behöver teatern ge publiken mod, lust, och tröst. Till alla oavsett ålder, erbjuder vi därför en oas av reflektion och upplevelser som kan mjuka upp det kalla och hårda som präglar vårt samhälle just nu. Det är min förhoppning med årets repertoar. Att ge en droppe humanism i det smaklösa hav som kallas krigstider, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare Örebro Teater.

Den 10 juni bjuder teatern in till säsongspresentation på Stora scenen, kl. 13.00 respektive 16.00. Där får publiken möta skådespelare och regissörer från kommande säsong, bland andra Sara Sommerfeld och Marie Parker Shaw.

ETT DRÖMSPEL AV AUGUST STRINDBERG

I August Strindbergs klassiker Ett drömspel står livets mysterium i centrum och de stora, universella frågorna om evigheten och meningen med livet får ta plats. När den nu spelas på Örebro Teater bjuds publiken på en existentiell resa i den samtida människans inre landskap. En starkt visuell uppsättning där texten, det stora rollgalleriet, videoprojektioner och musik, gemensamt levandegör drömmens oförutsägbara, fria värld.

Medverkande: Kaj Ahlgren, Åke Arvidsson, Linus Lindman, Sara Sommerfeld, Maria Simonsson Thulin, Ellen Vestermark
Regi: Aleksandra Czarnecki Plaude

HIMLAVALVET AV LUCY KIRKWOOD

England 1759. Ett barn har blivit mördat och den unga Sally Poppy döms för mordet. Följ en rafflande berättelse och thriller när 12 kvinnor ska avgöra om hennes liv ska räddas. Ett mäktigt rättegångsdrama, med en ensemble på 15 skådespelare, som utspelar sig i realtid. Av Lucy Kirkwood i översättning och regi av Marie Parker Shaw. Föreställningen produceras i samarbete med Västmanlands Teater.

Medverkande: Malin Arvidsson, Evelina Benedicks*, Sasha Becker, Hannah Canvert, Sofi Helleday, Astrid Kakuli, Gunilla Larsson, Hanna Lekander, Amanda Lindberg*, Bodil Malmberg, Elina Norén Sandberg, Mattias Redbo, Cicilia Sedvall, Yasmine Seifi, Alexander de Sousa. *Praktikanter från Teaterhögskolan i Malmö.
Regi: Marie Parker Shaw

LINJE LUSTA AV TENNESSEE WILLIAMS

Linje Lusta – ett skarpt och medkännande maktdrama av Tennesse Williams. När Blanches ömtåliga värld faller samman vänder hon sig till sin syster Stella för att få tröst – men hennes nedåtgående spiral leder henne i stället ansikte mot ansikte med Stellas man. Den ovårdade, råa, Stanley Kowalski. I Linje Lusta vävs en poetisk och kontrastrik berättelse ihop om kärlek, våld, maktkamp och ömhetslängtan.

Medverkande: Malin Berg, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Othman Othman, Peter Perski, Mats Qviström, Natalie Sundelin
Regi: Ronny Danielsson

BOMAYE! MARIA, BOMAYE! AV HANS CHRISTIAN THULIN

Publiksuccén återvänder som AW- och lunchteater! I Bomaye! Maria, Bomaye! följer vi en dråplig och humoristisk kamp mot döden och den revy som varit hennes liv. En stor berättelse på kort tid där Maria Simonsson Thulin gör mästarprovet att både spela sig själv och hela tjugofem andra roller. För manus och regi står Hans Christian Thulin vars tidigare verk på Örebro Teater bland annat innefattar Comedy Queen och Den unge Werthers lidanden.

Medverkande: Maria Simonsson Thulin
Manus och regi: Hans Christian Thulin

ALLT OM KERSTIN AV HELENA HEDLUND

Ett rafflande sommarlovsdrama för hela familjen! Följ Kerstin, Gunnar och Bella under en svettig och actionfylld sommarvecka, i gränslandet mellan barndom och tonårstid. Pjäsen bygger på boken med samma namn, skriven av Helena Hedlund som även står för dramatiseringen. För regin står Hans Christian Thulin, som tidigare regisserat de uppmärksammade föreställningarna Comedy Queen och Bomaye! Maria, Bomaye!. Rekommenderas från 7 år.

Medverkande: Helena Hedlund, Katarina Krogh, Maria Simonsson Thulin
Regi: Hans Christian Thulin

LEGENDEN OM SALLY JONES AV JAKOB WEGELIUS

Ett spännande krim-äventyr för hela familjen. Legenden om Sally Jones är en berättelse om längtan, hopp och grymma svek! Följ den tillfångatagna gorillan Sally Jones i ett visuellt, humoristiskt och spännande äventyr som tar med dig på en resa från den djupa djungeln till Singapores hamnkvarter och vidare till New Yorks skyskrapor. Rekommenderas från 8 år. Produceras i samarbete med Dalateatern.

Medverkande: Jesper Bark, Anna Granquist, Nina Jemth, Linus Lindman, Ellen Vestermark
Regi: Pelle Öhlund

FIKK - För att alla behövs