Utökad kamerabevakning i centrala Örebro

Totalt handlar det om 32 kameror som har eller ska monteras upp på platser runt om i stan, skriver polismyndigheten på sin hemsida.

· Publicerad: 4 juli 2023 · 17.36.

Polismyndigheten skriver under tisdagen att man utökar kamerabevakningen i centrala Örebro. Totalt ska det handla om 32 nya kameror som ska sättas upp på flera platser runt om i de centrala delarna.

— Från och med nu kommer kamerabevakning att successivt utvecklas i Örebros centrala delar, skriver polisen på sin hemsida.

Annons ▾

Från polishuset till skateparken

Man kan säga att det i grova drag handlar om sträckan från polishuset vid Järnvägsgatan och bort till skateparken men det handlar inte bara om just den raksträckan utan även om en del parallella gator.

— Bakgrunden till beslutet handlar uteslutande om att öka känslan av trygghet för våra medborgare men givetvis också att skapa bättre förutsättningar för polisen att utreda och förhindra brott, förklarar Fredric Palmqvist som är kommunpolis i lokalpolisområde Örebro.

Även om kamerabevakning i sig inte är en garant för att brott inte begås har det i alla fall en förebyggande effekt på exempelvis stölder, vissa våldsbrott och öppen narkotikahandel.

— Dessutom ger det oss material för att hantera det efterföljande utredningsarbetet när brott ändå begås här, förklarar Fredric Palmqvist.

Totalt handlar det om 32 kameror som har eller ska monteras upp på platser runt om i stan. Det som fångas upp av kamerorna är rörligt bildmaterial men inget ljud.

— Vi maskar också alla bostäder eller verksamheter som syns från våra olika kameravinklar av integritetsskäl så i vårt material som vi hanterar är det enbart offentliga ytor som vi kikar på, säger Fredric Palmqvist.

Tillsammans för örebroarnas skull

Beslutet om kamerabevakningen är fattat av Polismyndigheten men arbetet har gjorts i samverkan med fastighetsbolag som äger de fastigheter som kommer att användas för att placera kameror på.

Även Örebro kommun har varit en given part att samråda med i det här arbetet, så de har fått yttra sig. Örebroarnas trygghet är vårt gemensamma intresse, avslutar Fredric Palmqvist.

FIKK - För att alla behövs