Oppenheimer – psykologiskt drama om atombombens fader

Den 21 juli hade Christopher Nolans film Oppenheimer biopremiär, filmen handlar om mannen som brukar kallas för atombombens fader.

· Publicerad: 6 augusti 2023 · 20.40.
Foto: Universal Pictures

Örebro Tribune har varit och sett Oppenheimer, Christopher Nolans film om mannen som brukar kallas för atombombens fader. Filmen hade svensk biopremiär den 21 juli och mycket av rubrikerna har handlat om hur filmen har stått sig gentemot Barbie, som är sommarens stora biosuccé.

Robert Oppenheimer var en amerikansk teoretisk fysiker som blev den administrativa och vetenskaplige ledaren för Manhattanprojektet. Det som skulle leda fram till skapandet av den första atombomben. Ett massförstörelsevapen som amerikanarna använde mot Japan under Andra världskriget. Nolans film är dock baserad på biografin American Prometheus.

Annons ▾

Oppenheimer – Handling

Cillian Murphy axlar rollen som Oppenheimer och filmen tar fokus på tre delar av hans liv. Först kretsar det runt hans säkerhetsprövning efter kriget samt Lewis Strauss (Downey Jr.) utfrågning i senaten. Men framför allt ligger mycket fokus på Oppenheimers arbete fram till det berömda Trinitytestet.

Alla dessa tre händelser påverkar Oppenheimer och bakom offentligheten får man även följa hur hans relationer till familj och kollegor fungerar. Oppenheimers moraliska samvete påverkas även när han konstruerar vår tids farligaste massförstörelsevapen.

Oppenheimer – Omdöme

Oppenheimer är en bra film, framför allt på den psykologiska delen. Cillian Murphy är bra i huvudrollen och man får se hur Oppenheimer påverkas både fysiskt och psykiskt av omständigheterna kring hans arbete. Rollistan är även mycket imponerande, nästan varje roll består av en A-skådis. Gary Oldman dyker t.ex upp i enbart i en scen medan Rami Malek får briljera i en annan.

Det går dock ställa frågor runt kvinnornas roller, filmen utspelar sig på 40-talet och självklart får man ta till sig att hemmafrun var betydligt vanligare på den tiden. Det är dock synd att kompetenta skådespelare som Emily Blunt och Florence Pugh mest får agera kärleksintressen, även om Blunt ändå får en scen att visa sitt bästa i. Olivia Thirlby får dock axla rollen som vetenskapligt framgångsrika kvinnan i filmen.

Mycket om filmen har som sagt handlat om hur den har ställts emot sommarens stora biosuccé Barbie. Det är lite som att fokusera på fel fokus, Nolan berättar en historia om mannen bakom bomben, och gör det med både intressant story och snyggt bildspråk. Och även om filmen är tre timmar lång känns det som att varje del av innehållet berör.

Oppenheimer – Slutsats

Christopher Nolan har en hög lägstanivå, hans filmer är alltid sevärda och intressanta, så även Oppenheimer. Rollistan är som sagt väldigt imponerande och nästan alla får minst en scen att briljera i.

Filmen är dock baserad på en biografi och det är svårt att skapa film om något så betydande för utvecklingen av atomenergi, samtidigt som man måste ta hänsyn till att folk fick sätta livet till för denna utveckling.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
3.7

FIKK - För att alla behövs