Ny satsning på danskonst i Örebro län

Region Örebro län som gått ihop med kommunerna Degerfors, Hällefors, Askersund och Örebro för att fler i länet ska få möjlighet att uppleva dans.

· Publicerad: 29 augusti 2023 · 19.32.
Foto: Ellinor Ljungkvist

Dansande vampyrer, abstrakta själar och mystiska väsen är något du kan få se i höst när satsningen Danspunkt Örebro län drar igång. Det är Region Örebro län som gått ihop med kommunerna Degerfors, Hällefors, Askersund och Örebro för att fler i länet ska få möjlighet att uppleva dans.

Redan den 29 september är det premiär för den första dansupplevelsen i samarbete med Dansscen Örebro och Kulturkvarteret i konceptet Part of Art. Då presenterar Gala dansensemble smakprov ur dansföreställningarna The Dark Knife och Spöken.

Annons ▾

Detta handlade föreställningarna om

— Föreställningen The Dark Knife handlar om vackra och listiga vampyrer som dansar modern dans och klassisk balett. Spöken är en föreställning om mystiska väsen i olika skepnader som dansar finurliga idéer med mjuka rörelser. Koreografi, kostym och musik är nyskapat och följer en gemensam estetik, berättar Ellinor Ljungkvist, koreograf och dansare i Gala dans Bergslagen.

— Jag tror och hoppas att Danspunkt ska få fler att upptäcka dans som konstform. Det känns extra kul att vi samverkar med flera kommuner för att få bra spridning runtom i länet. Vi kommer också att erbjuda gratis Dansbussar i samband med föreställningar i Askersund så att fler ska kunna komma, säger Johanna Ström, utvecklingsledare i dans på Region Örebro län.

Danspunkt Örebro län visar offentliga dansföreställningar av olika karaktär i Degerfors, Hällefors, Askersund och Örebro under oktober och november. Danspunkt innebär också satsningar för att stärka både arrangörer och lokalt aktiva danskonstnärer.

Programmet för Danspunkt Örebro län

  • 29 september: Part of Art Kulturkvarteret, Örebro, klockan 19.00
    Gala Dans Bergslagen visar utdrag ur verken The Dark Knife och Spöken.
  • 14 oktober: Två och en spegel – koreograf Helena Franzén, Hällefors, Kulturskolan klockan 15.00
  • 10 november: Spöken – Rosea Dansensemble, PREMIÄR! Askersund, Sjöängen klockan 19.00 Publik från Örebro kan åka gratis buss till och från föreställningen.
  • 11 november: Spöken – Rosea Dansensemble, Askersund, Sjöängen klockan 15.00
  • 23 november: Päls – Gala Dans Bergslagen, Hällefors Folkets hus kl. 18.00
  • 29 november: Spöken – Rosea Dansensemble, Degerfors Folkets hus
  • 30 november: Spöken – Rosea Dansensemble, Hällefors Folkets hus, klockan 18.00

FIKK - För att alla behövs