Musikfestivalen Katapulten flyttar till Örebro

Livekarusellen sitt arrangemang Katapulten till Örebro. Där kommer 42 band och artister uppträda på Kulturkvarteret lördag 16 september.

· Publicerad: 14 september 2023 · 09.41.
Foto: Livekarusellen

Studiefrämjandet kunde under gårdagen meddela att efter 15 år i Karlstad flyttar Livekarusellen sitt arrangemang Katapulten till Örebro. Där kommer 42 band och artister uppträda på Kulturkvarteret lördag 16 september.

— Det här är en fantastisk möjlighet för det lokala musiklivet i Örebro. Vi hoppas att flytten till Örebro kan lyfta intresset för livemusik i stan, säger Ola Henriksson från arrangerande Studiefrämjandet.

Annons ▾

Katapulten är första stoppet av 16 i Örebro och Värmlands län

Katapulten är den första spelningen i en 16 spelningar lång turné som genomförs i Örebro och Värmlands län. 40 band och artister uppträder på en stor musikfest på Kulturkvarteret. Själva liveframträdandet är fokuset för deltagande musiker men för Studiefrämjandet finns flera fokusområden.

— Lärande och utveckling har blivit ledord för oss arrangörer. Livekarusellen är också en plantskola för ny, spännande musik men också en sorts manifestation för att visa att intresset för att spela och se musik live är väldigt stort. Vi tycker det är viktigt med en levande musikscen i Örebro och det känns riktigt bra att kunna bidra till det, fortsätter Ola.

Rockkarusellen blev Livekarusellen

Sedan Livekarusellen startades i Örebro samt Värmland, då under namnet Rockkarusellen, har konceptet breddats och utvecklats. Vad som från början var en tävling för rockband har i stället blivit ett nav för oetablerade band och artister som under turnén får fokusera på att utvecklas, knyta nya kontakter, utveckla sin scenpersonlighet och få feedback från kompetenta personer inom branschen. Det har bland annat lett till en större åldersspridning, mer jämn könsfördelning och att fler musikgenrer attraheras av konceptet.

Tusentals musiker har fått åka karusell under åren och många fler ska få komma ombord framöver.

— Livekarusellen känns mer relevant än någonsin. Vi har genom åren lyckats bygga in så många fler moment än att bara spela live. Vi öppnar verkligen upp för samtal mellan artister från olika bakgrund, ålder, genrer och livssituation. För oss är det lika mycket ett folkbildande demokratiprojekt som en turné, avslutar Ola.

FIKK - För att alla behövs