Klassisk skräckfilmskaraktär dyker upp på Bio Roxy

Filmfestivalen Light till Dark äger rum på Bio Roxy mellan den 12 -och 14:e oktober, då visar man bland annat filmen Fredag den 13:e, på fredagen den 13:e.

· Publicerad: 29 september 2023 · 21.39.
Bild: Warner Bros. Pictures

Mellan den 12-14 oktober äger filmfestivalen Light till Dark på Bio Roxy i Örebro. En av filmerna man kommer visa är filmen Fredag den 13:e från 2009. Det innebär att den klassiska skräckfilmskaraktären Jason Voorhees dyker upp på filmduken.

— Vi kommer bland annat att visa skräckfilmen Fredag den 13:e (2009) på just fredag den 13:e, berättar Anders Jansson, verksamhetsutvecklare för film på Bilda Svealand.

Annons ▾

Detta vill man åstadkomma med Light till Dark

Tanken är att festivalen ska sätta genrefilm, framför allt skräck, science fiction och fantasy på kartan i Örebro. Det är Bilda Svealand, i samverkan med Örebro filmförening och Region Örebro län som arbetar för att sprida filmkultur.

— Vi vill lyfta fram modern genrefilm. Festivalen kommer visa både kultklassiker och nya filmer som inte kan ses någon annanstans, säger Daniel Lundsten, programchef på Light till Dark.

— Festivalen är också ett sätt att sätta Örebro på kartan för filmfestivaler. Örebro är perfekt på samma sätt som filmfestivalstäder som Cannes, Venedig och Stiges, eftersom det är gångavstånd överallt i centrum, säger Bonita Drake, konstnärlig ledare på Light till Dark.

Enbart 200 festivalpass kommer att säljas

Totalt visas nio långfilmer och det blir dessutom kortfilmer och en hel del event för alla som köper ett filmpass. Till exempel kommer flera internationella gäster till festivalen och i år är det panelsamtal med filmproducenter.

— Men det är först till kvarn som gäller. Vi har endast 200 festivalpass, säger Daniel Lundsten.

Festivalpass 250 kronor medan studenter betalar 150 kr. Vill man inte köpa festivalpass så går det bra att köpa enstaka biljetter till varje film för 100 kr /film.

FIKK - För att alla behövs