Starfield – storslaget spel som dock ekar tomt

Örebro Tribune har testat spelet Starfield, som är utvecklat av Bethesda Game Studios. Bolaget som ligger bakom titlar som Fallout och The Elders scrolls.

· Publicerad: 3 oktober 2023 · 12.00.
Bild: Bethesda Game Studios

I början av förra månaden släppte Bethesda Game Studios deras senaste tillskott i spelvärden, Starfield. Studion ligger bakom kända speltitlar som Fallout och The Elder scrolls, men Starfield är bolagets egna spel som startar ett nytt kapitel i deras historia.

Bethesda Game Studios behöver en nystart efter haveriet med online-satsningen i Fallout 76 samtidigt som det var över 10 år sen de släppte storsäljaren Skyrim. Både Fallout och The Elder scrolls är trots framgångarna inte spelstudions egna titlar från början, utan man har köpt rättigheterna till dem.

Annons ▾

Handling och Game-play

Handlingen i Starfield kretsar runt en organisation som utforskar rymden efter en gammal uråldrig kraft. Samtidigt har många av solsystemen blivit befolkade av människor som för länge sedan lämnat jorden bakom sig. Huvudkaraktären är en gruvarbetare som hittar en okänd mineral på en avlägsen planet.

Game-play består av FPS samt trepersonsläge, du skapar en egen karaktär och med begränsade möjligheter skapar du en form av bakgrundshistoria. Dessutom består spelet av manövrering av rymdskepp ute i den stora rymden samt att man utforskar planeter full av mineraler och växt/djurliv. Man kan även bygga utposter på några av planeterna.

Detta tyckte vi om Starfield

Vi på Örebro Tribune kan redan direkt erkänna att det fanns inte något jättestort sug efter Starfield, det är något vi inte delar men andra då spelet slog försäljningsrekord under de första timmarna. Men eftersom vi ändå spelat ett flertal Fallout och The Elder scrolls-spel finns intresset. Framför allt om Bethesda lyckas återskapa samma magi som i Fallout 3 och Skyrim.

Svaret är något mitt i mellan, Skyrim var en milstolpe i spelutvecklingen, Oblivion var ett vackert och spännande spel. Fallout 3 kändes nytt medan Fallout 4 var en besvikelse. Här kan man också tillägga att Fallout: New Vegas är det bästa även om en annan studio var delaktiga. Starfield visar upp det bästa och sämsta med Bethesda. Spelet är storslaget och vackert, erbjuder stor variation på vad du kan sysselsätta dig med. Spelet har också intensiva och utmanande action-sekvenser.

Samtidigt känns Starfield som en kopia på Mass Effect-serien och No mans sky. Trots att detta är ett helt nytt spel påminner det om andra spel inom genren. Bethesda har tidigare lyckats skapa stora och interaktiva världar med intressanta karaktärer, men Starfield känns mer avskalat. Även om det är vackert och storslaget när man driver runt i rymden så känns spelet tomt, hade det funnits luft hade det till och med ekat tomt.

Betyg
  • Story
  • Gameplay
  • Grafik
  • Ljudbild
  • Soundtrack
4.2

FIKK - För att alla behövs