Örebro kommun tar över insamlingen av förpackningsavfall

Den 1 januari 2024 tar Örebro kommun över insamlingen av förpackningar på återvinningsstationerna, detta skriver man på sin hemsida.

· Publicerad: 9 oktober 2023 · 12.42.
Foto: Magnus Wahman

Den 1 januari 2024 tar Örebro kommun över insamlingen av förpackningar för att skapa ett mer effektivt återvinningssystem och bidra till Sveriges klimatmål. Producenterna ansvarar även fortsättningsvis för att återvinna förpackningarna.

Detta kunde Örebro kommun skriva om på sin hemsida under måndagen. Idag ägs återvinningsstationerna av Förpackningsinsamlingen (FTI), detta innebär att företaget förlorar ansvaret över insamlingen av hushållens förpackningsavfall.

Annons ▾

Ett regeringsbeslut ligger bakom beslutet

Sveriges kommuner tar över ansvaret för insamlingen av förpackningar från producentansvarsorganisationerna vid årsskiftet, till följd av ett regeringsbeslut.

— Vi jobbar hårt för en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt. Den stora vinsten ligger i att vi skapar ett mer effektivt system av insamlingen som underlättar ökad återvinning, säger Ola Eklöf, enhetschef på Kundservice avfall, Örebro kommun, och tillägger:

— Alla ska sortera sina förpackningar. Bor man i flerfamiljshus finns det ofta fastighetsnära miljörum där man kan lämna sina förpackningar och bor man i villa kan man lägga sina förpackningar i färgade påsar och slänga dom i restavfallskärlet, enklare kan det nästan inte bli. Det går också att använda någon av de 35 återvinningsstationerna som finns i kommunen.

Kommunerna tar över ansvaret

Genom att samla ansvaret för insamling av mat- och restavfall, förpackningar och tidningar hos Sveriges kommuner kan hanteringen effektiviseras. På sikt kommer det möjliggöra bättre service och ökad återvinning, som kan bidra till att Sverige når klimat- och miljömålen.

Förändringen innebär att Örebro kommun tar över återvinningsstationerna som idag ägs av Förpackningsinsamlingen (FTI). De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna för vidare transport och återvinning.

Producenter som sätter en förpackning på marknaden ska bekosta insamling och ansvara för återvinning. Kommunen får alltså en viss ersättning för insamlingen av förpackningsavfall.

Enklare att återvinna 2027

Regeringen har också beslutat att alla kommuner senast 1 januari 2027 ska införa fastighetsnära insamling av förpackningsavfall.

— Det innebär att alla hushåll i Örebro kommun kommer att kunna lämna sina förpackningar nära sitt hem. Det ger en ökad service till medborgarna vilket förväntas öka återvinningen och leder till att mängden förpackningar i avfallet kan halveras. Det innebär en stor vinst för miljön säger Ola Eklöf.

FIKK - För att alla behövs