IKEA Sverige donerar tolv miljoner kronor

IKEA Sverige donerar sammanlagt tolv miljoner kronor till de tre organisationerna Rädda Barnen, Fryshuset och En Frisk Generation.

· Publicerad: 31 oktober 2023 · 19.06.
Bild: Inter IKEA Systems B.V

IKEA Sverige meddelade under måndagen att de donerar sammanlagt tolv miljoner kronor till de tre organisationerna Rädda Barnen, Fryshuset och En Frisk Generation.

Donationerna görs för att stödja organisationernas viktiga och väl beprövade initiativ för förebyggande åtgärder för att stärka barn och ungdomar. Samtidigt vänder sig IKEA Sverige till näringslivet för att tillsammans sluta upp och stötta samhället i dessa utmanande tider, skriver företaget i ett pressmeddelanden.

Annons ▾

Stödjer organisationer som tar initiativ för att stärka barn och ungdomars vardag

Den osäkra och oroliga situationen i Sverige idag är exceptionell och påverkar samhälle, företag och människor i grunden. Det är en mycket allvarlig situation och på en nivå som inte tidigare setts. Allt fler aktörer i samhället ser nu över hur de kan bidra, och den bästa vägen framåt är att kraftsamla och arbeta tillsammans.

För IKEA Sverige är det viktigt att stödja samhället vi verkar i. Därför görs nu donationer med ambitionen att stödja organisationer som driver viktiga och väl beprövade initiativ för att stärka barn och ungdomars vardag genom förebyggande arbete.

— Det ligger i vårt DNA att stå på de många människornas sida och att vara en del av att skapa en bättre vardag för alla i Sverige, säger Emily Birkin, Country Manager och Chief Sustainability Officer, IKEA Sverige.

— Eftersom Sverige befinner sig i en utmanande tid, donerar vi nu sammanlagt tolv miljoner kronor till organisationer som kan påskynda redan väl beprövade åtgärder och initiativ. ‘Tillsammans’ är en av våra värderingar, och med tanke på hur allvarlig situationen i Sverige är, är detta viktigare än någonsin, fortsätter Birkin med.

Förebyggande insatser

IKEA Sverige har valt att göra donationer till Rädda Barnen, Fryshuset och En Frisk Generation – tre välkända och väl förankrade organisationer – för att ta sig an frågan från olika perspektiv i olika delar av Sverige.

De tre organisationerna arbetar dels med förebyggande insatser och dels med riktat krisstöd med fokus på barn och ungdomar. Organisationerna erbjuder dels stöd till större grupper och dels individuellt riktat stöd, för att nå både djup och bredd.

— Alla barn har rätt att växa upp utan våld. För att lyckas lösa komplexa samhällsutmaningar behövs innovativa arbetssätt och starka samarbeten mellan olika sektorer. Vi är redo att skala upp våra insatser och är väldigt glada för att IKEA Sverige har valt att stötta oss”, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Långsiktigt åtagande för samhället

IKEA Sverige har ett långsiktigt åtagande att stödja det samhälle man verkar i. IKEA har arbetat med Rädda Barnen i mer än 25 år och IKEA Sverige är en långsiktig partner som stödjer initiativet På Lika Villkor.

IKEA Sverige stödjer också Sveriges Stadsmissioner som huvudpartner. Men man vill göra mer, och vi vill arbeta tillsammans. Därför gör IKEA Sverige dessa donationer och bjuder samtidigt in det svenska näringslivet för att utforska hur vi tillsammans kan bidra på bred front med flera olika perspektiv. 

— Vi på IKEA sitter inte själva på lösningen, men skulle gärna samlas, både offentlig och privat sektor, för att utforska hur vi tillsammans kan bidra till att stödja barn, ungdomar och deras familjer på bästa möjliga sätt. Jag är övertygad om att näringslivet har en roll att spela när det gäller att stödja samhället i dessa utmanande tider, säger Emily Birkin.

FIKK - För att alla behövs