Regionen ska minska beroendet av hyrpersonal

Region Örebro län kommer att stärka arbetet för att minska hyrbemanningen inom hälso- och sjukvården, detta skriver de under tisdagen.

· Publicerad: 29 november 2023 · 17.20.
USO-Arkivbild-2
Arkivbild: Martin Avedal

Region Örebro län skrev på sin hemsida under gårdagen att de ska minska beroendet av hyrpersonal. Det ska vara resultatet av att regionstyrelsen ställt sig bakom en rekommendation från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).

— Region Örebro län kommer nu att stärka arbetet för att minska hyrbemanningen inom hälso- och sjukvården, skriver man på regionens hemsida.

Annons ▾

Har varit nödvändigt vid hög belastning

Att hyra in personal i vården kan vara nödvändigt för att hantera en hög belastning vid enskilda tillfällen vilket coronapandemin är ett färskt exempel på. Ett stort beroende av hyrbemanning över en längre tid får dock negativa konsekvenser.

— Att använda inhyrd personal i allt för stor utsträckning påverkar så väl vår egen personals arbetsmiljö och kontinuiteten för patienterna som verksamheternas utvecklingsarbete och vår ekonomi. Därför känns det bra att vi nu kan fortsätta vårt arbete med att minska hyrbemanningen tillsammans med övriga regioner i enlighet med den rekommendation från SKR som vi ställde oss bakom i dag, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen.

Regionen ska minska användningen av hyrpersonal

Den aktuella rekommendationen antogs av SKRs styrelse den 22 september i år och den säger kort och gott att regionerna kraftigt ska minska användningen av hyrpersonalen inom sina verksamheter.

— Detta innebär att vi kommer att öka våra ansträngningar ytterligare för att vara oberoende av inhyrd bemanning när det gäller den ordinarie verksamheten inom hälso- och sjukvården och bara använda hyrpersonal vid tillfälliga vakanser och arbetstoppar. Det finns en stor styrka i att alla regioner nu uttalat samma ambition och att vi kan hjälpas åt för att nå det gemensamma målet, säger Charlotta Englund (C), regionstyrelsens vice ordförande

— Att minska hyrbemanningen kan på kort sikt innebära att tillgängligheten för viss vård på en del platser kan försämras men om vi som arbetsgivare ska kunna säkerställa en långsiktigt hållbar arbetsmiljö och attraktiva arbetsplatser behöver användningen av hyrbemanningen kraftigt minska. Lyckas vi med det kan andelen anställd personal succesivt öka vilket ger en ökad kontinuitet och bättre tillgängligheten för patienterna, säger Behcet Barsom (KD), ledamot i regionstyrelsen.

Vid dagens sammanträde beslutade regionstyrelsen också att ställa sig bakom Samverkansnämndens rekommendation om att kostnaderna för hyrbemanningen inte ska överstiga 2 procent av personalkostnaderna för hälso- och sjukvården i respektive region.

FIKK - För att alla behövs