Musikkrönika – så var musikåret 2023 i Örebro

Örebro Tribune summerar musikåret i Örebro och konstaterar att Humlehagen, Gustavsvik och Live at Heart dominerar i regionen.

· Publicerad: 3 januari 2024 · 19.35.
Arkivbilder: Martin Avedal

När man ska summera musikåret 2023 i Örebro kan man konstatera att tre större aktörer dominerar utbudet av underhållning i regionen. Dessa tre aktörer basar över Humlehagen, Gustavsvik och Live at Heart. Alla dessa tre event har under året skapat ett spännande musikutbud för örebroarna.

Humlehagen och Gustavsvik riktar in sig på samma publik men skådeplatsen skiljer sig, Humlehagen ligger ute på den idylliska landsbygden medan Gustavsvik återfinns vid det fina grönområdet mellan badplatsen och campingen i Örebro. Live at heart är fortfarande en showcase-festival för osignade artister och band.

Annons ▾

Utöver dessa tre större event så har det självklart funnits flera aktörer på marknaden som arrangerar konserter i staden. Dessutom har flera omtalade och intressanta artister besök Örebro under året, kommer ni ihåg alla som varit här?

EPA-dunk och Mello

En av de mest omtalade artisterna under 2023 var den balaclava-maskerade Fröken Snusk. Hon slog ner som en bomb under slutet av 2022 med den omtalade låten Rid mig som en dalahäst. I januari förra året besökte hon Örebro och Villa Strömpis, sen dess har hennes framgångsresa fortsatt under 2023.

Fröken Snusk kommer under 2024 att medverka i Melodifestivalen, det gör hon tillsammans med Örebrobaserade bandet Smash into Pieces som återvänder till tävlingen. De medverkade även under 2023 och slutade tillslut på en tredjeplats i finalen. Även duon Elov & Beny från Örebro medverkade i Melodifestivalen men de tog sig enbart till semifinal.

Elov & Beny kategoriseras som EPA-dunk, även om jag själv skulle se det som en hybrid mellan flera olika lättsamma genrer. En annan duo som har kallats för EPA-dunk som jag dock ser som något mer genomtänkt är Hooja. Duon blev också väldigt omtalade under 2023 och besökte Örebro redan i mars men kom tillbaka under sommaren tillsammans med Bolaget för att spela på Gustavsvik.

Gustavsvik och Håkan Hellström värmde i regnet

När sommaren väl gjorde entré under 2023 var det en blöt sommar, tror det var länge sen det regnade så här mycket, iaf vad jag kan minnas. Framför allt den lördagen när Hooja och Bolaget uppträdde, jag vill minnas att jag stressade från jobbet ner till ett regnigt Behrn Arena för att fota Superettanderby mellan ÖSK och Västerås. När jag kom hem hoppade jag in i duschen, bytte till torra kläder, hoppade på cykeln till Gustavsvik, sen kom regnet igen och när man väl kom fram var man dyngsur.

Men musikmässigt var sommaren bra, Benjamin Ingrosso drog fullt på Gustavsvik medan Veronica Maggio och Miriam Bryant stod för det bästa framträdandet. Maggio drog dessutom året innan storpublik till Humlehagen. Men sommarens bästa konsert var trots allt Håkan Hellström, denne okrönte popkung levererade återigen en upplevelse över det vanliga när han uppträdde i Brunnsparken i juli.

Sommaren avslutas alltid med Live at Heart, showcase-festivalen markerar alltid övergången mellan sommaren och hösten. När spelningar flyttar in efter att ha genomförts utomhus under ett par månader. Live at Heart är till för den som vill hitta nya upplevelser när det kommer till musik. Under 2023 års upplaga var det Hårdrockskören och finska Indiepop-bandet Neøv som stack ut, även om Myra Granberg bjöd på ett energiskt uppträdande på Satin.

Fem konserter som stack ut under 2023  

  • Håkan Hellström i Brunnsparken – Sveriges okrönte musik- och poppoet lämnade ingen oberörd när han uppträdde i Örebro under sommaren.
  • Fröken Snusk och Rasmus Gozzi på Villa Strömpis – Långt ifrån vår kopp av te, men fortfarande en uppleves i sig, Sveriges mest omtalade artist.
  • Veronica Maggio och Miriam Bryant på Gustavsvik – Två av Sveriges främsta artister briljerade i regnet på scenen i Gustavsvik under sommaren.
  • Meshuggah på Conventum Kongress – Ett av Sveriges största metalband levererade en brutal spelning på Conventum.
  • Hårdrockskören på Live at Heart – Ett av de roligaste uppträdandena på festivalen, kör med hårdrock i en av Örebros äldsta kyrkor.

FIKK - För att alla behövs