Varannan svensk har svårt att förstå parkeringsskyltar

Enligt en ny undersökning från Easypark uppger Fyra av tio svenskar att de har problem att förstå parkeringsskyltar när de ska parkera.

· Publicerad: 18 februari 2024 · 13.37.
Arkivbild

Fyra av tio svenskar uppger att de har problem att förstå parkeringsskyltar. Det visar en ny undersökning från Easypark. Nästan var tredje menar också att felläsningen i flera fall lett till parkeringsböter skriver företaget i ett pressmeddelande.

— Gatuparkering i storstäder innebär mer än att bara kunna manövrera bilen på en liten yta, det gäller även att förstå de skyltar som avgör när och var parkering är tillåten, skriver Easypark.

Annons ▾

Vad säger undersökningen om parkering i storstäderna

Novus har på uppdrag av parkingtech-bolag Easypark, gjort en undersökning som visar att så många som fyra av tio svenskar har svårt att förstå parkeringsskyltar i vardagen. Mellan Malmöborna, göteborgarna och stockholmarna är det Malmöborna som verkar ha det lättast med skyltarna. 15 procent uppger att de aldrig tolkar någon fel. I Stockholm uppger 11 procent, och i Göteborg uppger 12 procent att de aldrig har problem att tolka p-skyltar.

— Oavsett vilken svensk stad man befinner sig i så finns nästan alltid den där speciella gatan med flera sammanhängande skyltar med datum, tid och symboler som ska dechiffreras för att förstå om man får parkera där vid just det tillfället. Göteborg, där numera Easypark finns, sticker dock ut. Tre av fyra göteborgarna har nämligen aldrig fått böter efter att ha läst en skylt fel, till skillnad från Stockholm där siffran är lägre, säger Gustaf Lartén, Sverigechef på Easypark.

Samtidigt visar Easyparks undersökning att 75 procent av göteborgarna aldrig fått böter efter att de tolkat en skylt fel. Motsvarande siffra för snittet i landet är 67 procent. Stockholmarna är dock mer drabbade då 40 procent uppger att de har fått en bot efter att ha läst en skylt fel.

FIKK - För att alla behövs