Allt färre födds i Örebro län enligt ny en undersökning

I Örebro län var det 18 år sedan det föddes så få barn som under 2023, visar ny statistik från SCB som de publicerade i ett pressmeddelande.

· Publicerad: 24 februari 2024 · 12.32.
Arkivbild

Antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige. I Örebro län var det 18 år sedan det föddes så få barn som under 2023, visar ny statistik från SCB. Dock ökade den totala folkmängden i länet med 344 invånare.

— Senast det föddes så få barn i Örebro län var 2005, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB.

Annons ▾

Barnafödandet minskade i samtliga län

Barnafödandet minskade i samtliga län och i 197 av Sveriges 290 kommuner under 2023 jämfört med 2022.

— Antalet nyfödda fortsätter att minska. Senast det föddes färre barn i Sverige var 2003, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag, säger Lovisa Sköld.

Räknat i förhållande till befolkningens storlek och sammansättning blir den nedåtgående trenden ännu tydligare. År 1999 var barnafödandet det hittills lägsta någonsin i Sverige: 1,5 barn per kvinna enligt det mått som kallas summerat fruktsamhetstal. I början av 2000-talet ökade barnafödandet fram till 2010, men därefter har det minskat.

Barnafödandet under 1,5 barn

Förra året hamnade barnafödandet under 1,5 barn per kvinna. Antalet födda barn per kvinna i Sverige är det lägsta någonsin.

— Vi har statistik om summerad fruktsamhet som sträcker sig flera hundra år tillbaka, och talet har aldrig tidigare hamnat under 1,5 barn per kvinna, aldrig varit lägre än under 2023, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

I Örebro län bor numera 308 116 personer. Det är en liten ökning jämfört med 2022 (344 personer).

— I Örebro län har inflyttningen varit större än utflyttningen. 10 298 personer flyttade till länet medan 9 745 flyttade därifrån. Men det har registrerats fler dödsfall än födslar, säger Lovisa Sköld.

Befolkningen krymper med minst 0,2 procent i åtta av tolv kommuner jämfört med året innan. Den största ökningen står Örebro kommun för (0,8 procent), medan folkmängden i Ljusnarsbergs kommun minskade med 2,4 procent.

FIKK - För att alla behövs