Ur Mörkret – den svenska skogen har aldrig varit otäckare

Örebro Tribune har sett den svenska skräck/thrillern Ur Mörkret som har biopremiär nu på fredagen den 22 mars, här är vårat omdöme.

· Publicerad: 21 mars 2024 · 17.43.
Foto: Cinecct Sweden

Fredagen den 22 mars har den svenska skräck/thrillern Ur Mörkret biopremiär. Filmen har lokal anslutning till regionen då ett av produktionsbolagen ligger i Örebro samt att några av inspelningsplatserna ligger i Bergslagen. Örebro Tribune har sett filmen och här är vårt omdöme.

Ur Mörkret handlar om parkförvaltaren Angelica (Rakel Benér) som tar hjälp av sitt ex, hundföraren Viktor (Oscar Skagerberg) för att söka efter en kvinna som försvunnit i ett naturreservat. Kvinnans son försvann i samma naturreservat som sägs vara hemsökt.

Annons ▾

Omdöme om Ur Mörkret

Ur Mörkret tar nordisk folktro till en modern tappning men spelar på samma gamla klichéer som finns i en skräckfilm. Huvudkaraktärerna beter sig korkat och obesvarade frågor som får sina svar genom oväntade twister. Ja uppbyggnaden i storyn har du sett förut, både i svenska och framförallt amerikanska skräckfilmer.

Men Ur Mörkret är samtidigt obehaglig med effektfulla skräckeffekter. Bildspråket och de tekniska delarna är på topp och själva verket är väl utfört. Att använda mörkret med få ljuskällor i kombination med ett begränsat soundtrack skapar en väldigt obehaglig känsla. Man tar även inspiration från filmer som Blair witch project samt Sjätte sinnet och gör ett eget koncept av det.

Dock är det den svenska skogen som står i fokus, och framförallt svenskarnas rädsla för den. Filmens grund bygger på den nordiska folktro som skapades under det medeltida bondesamhället och fortfarande lever kvar och skrämmer oss. I kombination med det påtagliga mörkret har nog aldrig den svenska skogen varit otäckare på film.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
3.1

FIKK - För att alla behövs