Uppmanar att köra säkert och nyktert i påsk

M Sverige uppmanar till gemensamt ansvar för att stävja körning under påverkan av alkohol eller droger under påsken skriver man i ett pressmeddelande.

· Publicerad: 26 mars 2024 · 09.26.
Arkivbild

Riksförbundet M Sverige uppmanar till gemensamt ansvar för att stävja körning under påverkan av alkohol eller droger under påsken. Detta då påskhelgen är en högriskhelg för rattfylla skriver man i ett pressmeddelande.

— Påsken är värd att fira. Men väljer du att dricka alkohol till påskmiddagen får du låta bilen stå kvar. Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Var fjärde svensk dödsolycka i trafiken är orsakad av rattfylla, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

Annons ▾

Bör vara nykter och utvilad

När man ska köra bil ska man vara nykter och utvilad. Om du har druckit alkohol kvällen innan, är det säkrast att över huvud taget inte köra bil dagen efter.

— Genom att välja alternativa transportlösningar som samåkning, kollektivtrafik eller taxi kan vi alla bidra till en säkrare trafikmiljö. Uppmana vänner och familj att vara medvetna och agera som bollplank för varandra. Erbjud övernattning om du tar emot gäster, säger Heléne Lilja.

Så kan du bidra till en nykter påsktrafik

  • Planera logistiken kring påskfirandet. Om alkohol kommer att förtäras är det säkrast att redan innan ha ordnat med transport.
  • Ge stöd till bekanta: Var redo att erbjuda eller efterfråga alternativa transportlösningar om någon verkar vara påverkad. Ingrip om någon riskerar att köra rattfull.
  • Skapa en trygg kultur: Förespråka en norm där det är oacceptabelt att köra under påverkan av alkohol.
  • Använd alkomätare för att säkerställa att alkoholen gått ur kroppen. Mätaren måste dock vara nykalibrerad under det senaste året. Tänk dock på att andra effekter som trötthet också påverkar körförmågan.

— Risken för olyckor på vägarna ökar när många ger sig ut i påsktrafiken. Vi alla har ett ansvar att hålla vägarna säkra. Det kan man göra genom att inte köra om man är trött eller påverkad, säger Heléne Lilja.

FIKK - För att alla behövs