Ingen skatt för Tamarinden vid delning av el

Lokal delning av energi i kvarteret Tamarinden beskattas inte, detta skriver både ÖBO och Örebro Kommun i pressmeddelande under onsdagen.

· Publicerad: 3 april 2024 · 16.06.
Bild: ÖBO

Både ÖBO och Örebro Kommun skriver under onsdagen att den lokal delning av energi i kvarteret Tamarinden kommer inte beskattas. Detta besked kom från Skatterättsnämnden, det ska handla om de solcellsanläggningar som man ska installera på sina fastigheter.  

— I kvarteret Tamarinden bygger fem fastighetsbolag, i samarbete med Örebro kommun, en stadsdel med egen rådighet över delning av elenergi. Det är ett viktigt steg för att klara framtidens klimatutmaningar och kunna bidra till en hållbar elförsörjning, skriver ÖBO i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Elen i lokala nätverk får delas skattefritt

I januari beslutade Energimarknadsinspektionen att det planerade delningsnätet i kvarteret Tamarinden får byggas och ägas av fastighetsägarna själva. Onsdag 27 mars kom nästa banbrytande besked från Skatterättsnämnden om att elen i lokala nätverk får delas skattefritt. Det innebär att fastighetsägarna i Tamarinden får bygga separata solcellsanläggningar på sina egna fastigheter och sedan koppla ihop dem med varandra, utan att beskattas för energidelningen.

Beskedet är ett viktigt steg för att förverkliga visionen om lokalt producerad elenergi som kan delas skattefritt och är en framgång för Örebro och hela Sverige, där nu fler kan följa efter.

— Skattefri energidelning är en förutsättning för att kunna genomföra energidelningen i Tamarinden. Det är en seger för oss alla, som hjälper oss att klara framtidens klimatutmaningar och bidrar till en hållbar elförsörjning i en klimatsmart stad, säger Jan Johansson, projektledare för energi och hållbart byggande på Örebro kommun.

FIKK - För att alla behövs