Polisen rapporterar om misstänkt bedrägeri i Örebro län

Polisen rapporterar om ett flertal misstänkta bedrägerier i Örebro län, dessa ska inträffat under måndagseftermiddagen skriver man.

· Publicerad: 8 april 2024 · 19.26.

Polisen skriver på sin hemsida att man under eftermiddagen har fått in ett flertal ärenden gällande bedrägerier mot äldre. Man skriver att dessa inträffat i Örebro län men inte specifikt var i länet.

Enligt uppgifter skall en kvinna i 85-årsåldern under eftermiddagen bestulits på värdesaker, samt att en annan kvinna i 90-årsåldern utsattes någon timme senare för ett bedrägeriförsök och stöld men lyckades avstyra detta.

Annons ▾

Polisen letar efter en man i 40-årsåldern

I båda fallen har en man i 40-årsåldern kommit hem till kvinnorna. Han beskrivs som lång, ljushyad, mörk hårfärg och något storvuxen. Mannen har skägg. Han bar vid brottstillfällena en jacka med huva, blåtonad, samt en blå keps. Upplysningar och iakttagelser meddelas till polisen på telefon 114 14, ange ”tips” i talsvar för snabb framkoppling till operatör.

Tillvägagångssättet i denna brottsserie är att en person som påstår sig ringa från ”banken” upplyser om att den uppringde köpt något från en elektronikkedja. När den uppringde nekar till att ha handlat något erbjuder sig ”banken” att ställa allt tillrätta och skickar en ”medhjälpare” till den uppringde. Av någon anledning vill sen medhjälparen se den uppringdes värdesaker för att ”förhindra att de blir stulna” av exempelvis ”hemtjänsten”. 

Detta kan du göra om du blir utsatt

Allt detta är givetvis ett bedrägerimodus. Banker ringer aldrig upp på det här sättet, man skickar aldrig hem personal för att hantera värdesaker och man ber aldrig någon legitimera sig med bank-id. 

När någon okänd ringer och varnar om bedrägeri handlar det undantagslöst om just bedrägeri. Lägg på luren. Ring 114 14 och anmäl bedrägeriförsök. Om någon ”medhjälpare” är på väg hem till dig – ring 112.

FIKK - För att alla behövs