Ny utbildning ska minska på förarbrist inom Serviceresor

För att råda bot på förarbrist inom Serviceresor har Region Örebro län tillsammans med Yrkesutbildningcenter samt Örebro kommun tagit fram en ny utbildning.

· Publicerad: 12 april 2024 · 15.53.
Foto: Alexander von Sydow, Bildkälla: Region Örebro Län

Ny utbildning ska råda bot på förarbrist inom Serviceresor, detta skriver Region Örebro län på sin hemsida. De har tillsammans med Yrkesutbildningcenter samt Örebro kommun tagit fram en ny utbildning till servicereseförare.

— I augusti är det kursstart för en ny yrkesutbildning till servicereseförare. Utbildningen, som bygger på ett samarbete mellan Örebro kommun och Region Örebro län, ska möjliggöra för fler att få taxikort och serviceresecertifikat. Nu är anmälan öppen, skriver Örebro Kommun på sin hemsida.

Annons ▾

Utbildningen möjliggörs av statsbidrag

Örebro kommun är huvudman för utbildningen som genomförs i samverkan med Region Örebro län och utförare av serviceresor inom Länstrafiken. Utbildningen möjliggörs av statsbidrag och är en gymnasial yrkesutbildning för vuxna med språkstödjande insatser.

Utbildningens längd är 17 veckor och deltagarna som klarar de teoretiska- och praktiska proven får både taxikort och serviceförarcertifikat.

— Vi är väldigt glada för att samverka med Örebro kommun i den här frågan. De är proffs på yrkesförberedande utbildning och vi bidrar med vår kompetens inom förarcertifiering, berättar Nina Höijer, ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Örebro län.

Detta kan en servicereseförare förvänta sig inom yrket

En servicereseförare kör bland annat färdtjänst och sjukresor, men utför även andra typer av resor som exempelvis skolskjuts och närtrafik. I yrket krävs inte bara kunskap om specialfordon utrustade med hjälpmedel av olika slag. Föraren behöver även ha kunskap i att möta alla slags människor som barn, äldre, sjuka och personer med olika slags funktionsnedsättningar.

— Därför genomgår studenterna vår förarcertifiering där service och bemötande är en del. Vi ser även till att delar i den yrkesförberedande utbildningen; brandutbildning, kurs i hjärt- och lungräddning, hantering av trappklättrare, bärstol och bår genomförs korrekt, berättar Klas Brynte, tillförordnad enhetschef för Länstrafiken Serviceresor i Region Örebro län

FIKK - För att alla behövs