Fallout – det går inte att bli besviken på nya serien

Örebro Tribune har sett den nya TV-serien Fallout som bygger på en populär spelserie som utspelar sig i ett post-apokalyptiskt USA.

· Publicerad: 17 april 2024 · 14.37.
Foto: Amazon Prime

Den 11 april hade den nya TV-serien Fallout premiär på Amazon Prime. Serien bygger på en känd spelserie som handlar om ett framtida USA efter att ett kärnvapenkrig ödelagt jorden. Örebro Tribune har sett hela serien och här kommer vårat omdöme.

Örebro Tribune har nästan varit med från börjar, vårt intåg i Fallout-universumet blev Fallout 2 som släpptes 1998 och vi har spelat alla spel framtill online-upplagan Fallout 76. Vi har även spelat Wasteland-serien som ligger som förlaga till Fallout, då Brian Fargo ligger bakom både Wasteland från 1988 och Fallout från 1997.

Annons ▾

Handling – Fallout

Lucy MacLean (Ella Purnell) bor i ett skyddsvalv i Los Angeles, där har hon och hennes familj levt isolerade i över 200 år. Detta då jorden ödelagts av ett kärnvapenkrig. Men en dag dyker ett par inkräktare upp och kidnappar Lucys pappa (Kyle MacLachlan).

Lucy bestämmer sig för att lämna valvet för att rädda sin pappa, men väl utanför de skyddande murarna upptäcker hon en ny och farlig värld. Hon träffar även på en bounty hunter (Walton Goggins) samt Maximus (Aaron Moten), en medlem i den paramilitära organisationen Brotherhood of Steel.

Omdöme

Falloutspelen har skänkt oss både glädje och sorg, de point-and-click baserade turn-base-spelen från 90-talet har sin charm och har en välskriven story. Serien nådde sin höjdpunkt i slutet av 2000-talet med Fallout: New Vegas medan Fallout 4 och framför allt Fallout 76 var stora besvikelser. Istället blev Wasteland-serien som återupplivades 2014 räddningen i suget efter en post-apokalyptisk värld.

Förväntningarna var inte höga när de första bilderna från TV-serien Fallout släpptes, speciellt när mycket av estetiken är tagen från de senare spelen. De som ser mer klumpiga och fula ut, men ack så fel man kan ha. TV-serien var en stor positiv överraskning, trots det att serien mest lånar fragment från spelens story och skapar något helt nytt som kan störa några av de mest hängivna Fallout-fansen.

Men TV-serien fokuserar på tre starka huvudkaraktärer, Lucy MacLean är perfekt som den naiva isolerade idealisten som köpt Vault-tecs manipulation till hundra procent. Maximus är också bra, även om Brotherhood of Steel ibland känns som en komisk sidekick. Det är dock bounty huntern The Ghoul som lyser starkast, genom honom återberättas mycket om tiden före kriget. Något som spelutvecklaren Bethesda tidigare bara skrapat på ytan i sina spel, men som i TV-serien nu får full effekt.

Bortser man från att storyn är helt annorlunda blir trots allt TV-serien bra då den innehåller så mycket referenser till spelen och dess inspiration. Dessutom återvänder många av de teman som finns i spelen, överlevnad, mörk humor och vart gränsen går mellan empati och vetenskap. Det går inte att bli besviken på denna TV-serie.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
4.4

FIKK - För att alla behövs